S-a descoperit un ocean pe luna lui Saturn


s a descoperit un ocean pe luna lui saturnDaily Galaxy: Nava spatiala NASA Cassini a descoperit dovezi care indica existenta unui ocean pe luna lui saturn, Titan, care se afla subetaran si contine apa si amoniac. Cu dunele sale organice, lacuri, canale si munti, Titan are una dintre cele mai variate, suprafete active", a spus Ralph Lorenz.

Titan Mare Explorer (TIME) ar oferi prima explorare directa a unui mediu ocean dincolo de Terra, iar misiunea va consta in aterizarea si explorarea lacurilor formate pe suprafata lunii.

Particularitatile in rotatiile lui Titan sugereaza ca pe suprafata lunii ar exista un ocean subteran. Titan, care este chiar mai mare decat  Mercur, este singura planeta, in afara Terrei, despre care se cunoaste faptul ca are apa pe suprafata sa.

In plus fata de marile de pe suprafat sa, oamenii de stiinta au descoperit recent ca Titan are un ocean intern, de apa si amoniac.

Gravitatea lui Cassini si observatiile radar din Titan au descoperit mai multe indicii ca ar putea avea o maree subterana. Titan are aparent o orbita foarte asemanatoare cu luna - de exemplu ea prezinta intotdeauna aceeasi fata spre planeta ei. Cu toate acestea expertii NASA remarca faptul ca axa de rotatie a lui Titan a fost inclinata la rpoximativ 0,3 grade. Aceasta inclinare pare mare avand in vedere estimarea momentului lui Titan de enertie sau rezistenta la schimbari de rotatie ale acestuia.

Un motiv neplauzibil pentru aceste constatari este ca Titan este un corp solid, care este mai dens aproape de suprafata decat de la centrul ei.

O explicatie mai aproape de adevar este ca Titanul nu este solid tot si ca ar avea o coaja de gheata deasupra marilor sau oceanelor.

Autor: Daily Galaxy

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.