Cel mai puternic laser se construieste in Romania si poate teleporta


cel mai puternic laser se construieste in romania

Cercetatorii de pe intreaga planeta sunt atrasi de proiectul care urmneaza sa se realizeze in Romania la Magurele. Este vorba despre realizarea celui mai mare laser care poate teleporta.

Daca acest lucru se va realiza, localitatea din judetul Ilfov va atrage anual mii de cercetatori si oameni de stiinta din intreaga lume, care vor veni sa foloseasca cel mai mare laser din lume.

Puterea acestui laser este incredibila, deoarece este de o suta de mii de ori mai puternica decat centralele nucleare si termocentralele.

"Unul dintre fenomenele extraordinare care se produce este ca actionand cu acest fascicul extraordinar de puternic , particulele din care sunt constituite materialele pur si simplu pleaca din acel loc.

Sunt accelerate si pleaca. Si atunci ai foita de material . se actioneaza cu laserul si in momentul acela pleaca foita cu aproape viteza luminii. deci ar fi prima data cand se poate deplasa un obiect cu totul, cu o viteza extraodinar de mare. Si de aici ideea cu teleportarea", explica Prof. dr. Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica de la Magurele.

Din spusele Prof. dr. Nicolae Zamfir, reiese ca o foita poate ajunge in china prin intermediul acestui laser in numai 0,2 secunde.

Laserul ar dezvolta si turismul de cercetare. Constructia lui ar trebui sa inceapa in 2012 si costa 280 de milioane de euro. Statul roman trebuie sa plateasca aproape o cincime, restul, Comisia Europeana.

Sursa: stirileprotv.ro

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.