Canicula va face ravagii in urmatorii 60 de ani


canicula va face ravagii in urmatorii 60 de ani

livescience.com: Sa ne asteptam la veri insuportabil de calde, daca nivelul poluarii continua sa creasca, iar efectul de sera devine din ce in ce mai accentuat. Tropicele si emisfera nordica vor cunoaste schimbari climatice ireversibile in urmatorii 20-60 de ani.

In cadrul unui studiu ce urmeaza a fi publicat in cursul acestei luni in revista "Climate Change", cercetatorii de la Universitatea Stanford au ajuns la concluzia ca multe regiuni tropicale din Africa, Asia si America de Nord ar putea simti „efectele permanente ale unei veri fara precedent de calde” in urmatorii 20 de ani.

Latitudinile de mijloc ale Europei, Chinei si Americii de Nord, inclusiv Statele Unite vor cunoaste temperaturi extreme pe timpul verii in urmatorii 60 de ani, mai spun cercetatorii.

„Potrivit estimarilor noastre, zone extinse ale Globului se vor incalzi atat de repede, incat la jumatatea acestui secol, chiar si cele mai reci veri vor fi mai calde decat cele mai calde veri din ultimii 50 de ani”, a explicat coordonatorul studiului, Noah Diffenbaugh, profesor asistent la Institutul Woods for the Environment din cadrul Universitatii Stanford.

Cercetatorii au analizat peste 50 de modele climatice experimentale, care au inclus simulari computerizate din secolul XXI (cand efectul de sera se va accentua) si cele din secolul XX pe care s-au bazat estimarile climatice pentru ultimii 50 de ani. Au luat in calcul si datele istorice de la statiile meteorologice din intreaga lume.

Rezultatele studiului arata ca tropicele se incalzesc cel mai repede: „Am constatat ca in zona tropicelor va fi cel mai rapid proces de incalzire”, spun cercetatorii care atrag, insa, atentia ca zone ca America de Nord, China, Europa Meditareneana nu sunt ferite de acest fenomen, temperaturile extrem de ridicate urmand sa se intregistreze pana in 2070.

Aceste schimbari dramatice in temperaturile sezoniere ar putea avea consecinte grave pentru sanatatea umana si productia agricolo, a spus Diffenbaugh, dand exemplul anul 2003 cand valurile de caldura din Europa au ucis 40.000 de oameni.

Autor: livescience.com

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.