Ocean urias de apa descoperit in pamant sub Asia de Est


ocean urias de apa descoperit in pamant sub asia de est

livescience.com: Oamenii de stiinta au cercetat interiorul pamantului si au descoperit ca sub Asia de Est exista un rezervor de apa ce poate avea un volum apropiat Oceanului Arctic.

Descoperirea a fost facuta de catre seismologul Michael Wysession de la Universitatea Washington din St Louis si de catre fostul lui student Jesse Lawrence, care acum este la Universitatea din San Diego.

Este prima descoperire de acest gen cand cu o cantitate imensa de apa se gaseste in mantaua profunda a planetei.

Cei doi seismologi au analizat mai mult de 600.000 de cutremure din intreaga lume si au urmarit cu atentie undele generate de aceste seisme.

Ei au observat ca in Asia de Est undele seismice atenueaza si asta din cauza volumului imens de apa ce se afla sub aceasta regiune.

Chiar daca rocile par a fi solide, compozitia unei roci de pe fundul oceanului este de pana la 15% apa.

Nucleul este format dintr-un miez interior solid si un miez lichid exterior.Lichidul contine fier, care, dupa cum se misca, genereaza campul magnetic al Pamantului.Mantaua si crusta superioara formeaza litosfera, care este impartita in mai multe placi care plutesc pe mantaua topita fierbinte de mai jos.

Michael Wysession si Jesse Lawrence si-au indreptat atentia catre seisme din pricina cutremurelor dese. Iar concluzia la care au ajuns asupra Asiei de Este, este ca, pericolul cutremurelor din China nu va putea fi stocat din cauza rocilor si a cantitatii de apa imense ce se afla sub acest teritoriu.

Autor: livescience.com

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.