Tehnologia asamblarii subansamblurilor


In general, continutul procesului tehnologic de asamblare este acelasi la toate masinile. El depinde insa de felul productiei si de metodele folosite in atelierele sau sectiile de asamblare. Procesul de asamblare se executa in urmatoarea succesiune:

  • alegerea pieselor, controlul, transportul la locul de asamblare si pregatirea pentru asamblare;
  • asamblarea prealabila si verificarea ei;
  • asamblarea definitiva;
  • reglarea si verificarea functionarii.

a. Alegerea pieselor, controlul si pregatirea acestora pentru asamblare este specificata, in general, productiei de unitate si de serie mica, in care principiul interschimbabil este foarte rar aplicat.

1) Alegerea si controlul pieselor. Piesele ce se asambleaza se aleg si se sorteaza inainte de a ajunge la atelierul de asamblare. Piesele se aleg pe grupele prevazute in instructiunile de asamblare, in fisele tehnologice, in planurile de operatii si in desenele de executie.

Operatiile de control si de sortare a pieselor constau in:

  • verificarea pieselor ce urmeaza a fi asamblate;
  • alegerea pieselor pe grupe de piese bune, piese rebutate si piese care mai necesita prelucrari sau mai pot fi remediate;
  • indicarea locului de asamblare unde urmeaza a fi trimisa piesa.

Aprovizionarea cu piese a punctelor de montare trebuie sa se desfasoare dupa grafic, astfel incat asamblarea sa nu fie intrerupta.

Pregatirea pieselor pentru asamblare. Piesele trebuie pregatite astfel incat asamblarea sa se realizeze cat mai comod. Deoarece in productia individuala principiul interschimbabilitatii nu este respectat, piesele trebuie ajustate inaintea asamblarii.

b. Asamblarea prealabila si verificarea ei. In atelierele de asamblare se executa toate formele de imbinare a pieselor, adica: imbinari prin nituire, prin sudare, prin presare, cu suruburi etc. Pretutindeni, pentru a se reduce efortul muncitorilor si pentru a se ridica productivitatea muncii, se urmareste utilizarea celor mai perfectionate dispozitive si masini.

Verificarea montarii prealabile se efectueaza inainte de a se trece la montarea generala a produsului.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.