Asamblarea prin metoda interschimbabilitatii partiale


Asamblarea dupa principiul interschimbabilitatii totale nu este intotdeauna posibila si nici avantajoasa. De aceea, in cazul fabricatiei de serie se recomanda asamblarea dupa principiul interschimbabilitatii partiale. Aceasta metoda consta in aceea ca piesele se pot prelucra cu tolerante mai largi decat cele necesare pentru obtinerea unei interschimbabilitati totale, asigurandu-se, totusi, fara o sortare sau ajustare prealabila a pieselor, precizia prescrisa la elementul de inchidere, pentru majoritatea lanturilor de dimensiuni obtinute prin asamblarea acestor piese.

Aplicandu-se principiile din teoria probabilitatilor si din statistica matematica, se pot calcula marimile tolerantelor care sa asigure un procentaj de risc cat mai scazut al neobtinerii preciziei elementului de inchidere. Deoarece prelucrarea pieselor se efectueaza cu tolerante mai largi, aceasta metoda este mult mai economica.

Utilizarea metodei interschimbabilitatii partiale este indicata, in special, pentru rezolvarea lanturilor de dimensiuni cu elemente multiple, precum si in cazul unei precizii impuse elementului de inchidere.

Autor: Tehnologia asamblarilor si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.