Lipirea cu adezivi


a. Materiale utilizate la lipirea cu adeziv. Adezivul constituie elementul principal al imbinarii si se alege functie de solicitarile la care sunt supuse piesele de imbinat. Un rol important revine, in acest caz, temperaturii de lucru a pieselor imbinate. Adezivii pot avea unul sau mai multi componenti si se pot afla in stare lichida, solida, pasta, pelicula sau pulbere.

Intarirea adezivului de realizeaza pe cale fizica, prin evaporarea unuia din componenti, sau pe cale chimica, prin reactii chimice produse intre componenti.

tipuri de adezici si rezistenta lor la diferite temperaturi

b. Tehnologia de lipire. Principalele operatii parcurse sunt:

1) Tratarea prealabila a suprafetelor de lipit, care consta in curatirea cu solventi (benzina, tetraclorura de carbon), asperitatile suprafetelor (prin sablare, cu hartie abraziva cu granulatie mare, prin decapare cu solutie de acid sulfuric si bicromat de sodiu) si uscarea acestora in scopul evitarii vaporilor de apa.

2) Aplicarea adezivului pe suprafetele de imbinat in functie de starea acestuia prin pulverizare, intindere, roluire, spalacire, stropire, topire.

3) Punerea in contact a pieselor prin apasarea suprafetelor de imbinat cu forte uniforme repartizate si intarirea adezivului in dispozitive ce impiedica deplasarea reciproca a suprafetelor umectate cu adeziv.

4) Controlul imbinarii, fie distructiv prin analizarea statistica a catorva piese, fie nedestrictiva cu ajutorul ultrasunetelor sau cu radiatii X.

c. Domeniul de utilizare. Imbinarile cu adezici prezinta o serie de avantaje care duc la extinderea continua a acestui procedeu de asamblare. Astfel, se pot realiza imbinari continue nu numai intre piese metalice, ci si intre piese din materiale foarte diferite ca, de exemplu, metale cu lemn, cauciuc, materiale plastice sticla etc. De asemenea, imbinarile au proprietati bune de izolare electrica, termica si fonica si de rezistenta la coroziune. Totusi imbinarile prezinta si o serie de dezavantaje legate de rezistenta scazuta la temperaturi ridicate si de imbatranirea adezivilor.

Aplicatiile imbinarii cu adezici sunt din ce in ce mai numeroase, ca: rigidizari de profile, fixari de piese, de elemente de racire pe radiatoare, imbinari concomitente cu nituri si suruburi, blocari de prezoane si piulite, la fixarea rulmentilor, etansari, modele de turnatorie, asamblari de panouri electrice, impachetari de tole, placute de frana pe saboti, acoperiri de fisuri etc.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.