Asamblari prin pene si caneluri


1. Asamblari prin pene

Imbinarile prin pene au o larga raspandire in practica, deoarece sunt simple, iar montarea, respectiv, demontarea sunt usor de realizat.

Fata de penele transversale, folosite la fixarea rigida a doua piese, pentru reglaj sau ca element de siguranta contra desfacerii a unor piese asamblate in alt mod, penele longitudinale sunt mult mai raspandite in practica.

In timpul functionarii ansamblului din care fac parte penele longitudinale, acestea asigura transmiterea cuplurilor motoare de la arbori la butucul rotilor sau invers.

Realizarea unei imbinari prin pene longitudinale depinde de tipul ei, adica, daca imbinarea respectiva este cu strangere sau fara strangere.

La montarea penelor cu strangere trebuie ca pana sa adere strans pe fundul canalului arborelui si pe cel al butucului, iar fetele sale laterale sa aiba jocuri.

Inainte de inceperea montarii pieselor se va face un control atent al canalului de pana, prin verificarea cu sablonul, si montarii penelor in canal, cu ajutorul unui dispozitiv cu micrometru. De asemenea, se va face un control atent al pozitionarii suprafetelor cu inclinatiiapartinand piesei si canalului butucului, astfel inclinatiile sa coincida, deoarece in caz contrar, butucul va avea o pozitie dezaxata fata de arbore.

La executarea imbinarii, pana si canalul din butuc se ajusteaza, de obicei, prin pilire sau prin razuire. Precizia de ajustare se controleaza prin verificarea jocului dintre pana si fundul canalului din butuc, cu calibrul de interstitii (spionul) la ambele capete ale butucului.

Pana se introduce in canal prin presare, cu dispozitive speciale, evitandu-se lovirea cu ciocanul ce poate produce deteriorari ale penei sau ale peretilor canalului.

O imbinare cu strangere se demonteaza prin deplasarea butucului de pe locul de contact spre inaltimea mai mica a penei, iar in cazul cand butucul este fixat la capatul arborelui, prin scoaterea penei din canalul ei.

Penele cu calcai se scot cu ajutorul unei parghii cu cioc sau al unui dispozitiv special. Acest dispozitiv se foloseste cand butucul este fixat la capatul arborelui, scoaterea penei facandu-se prin lovirea opritorului, din capatul tijei, cu greutatea.

La montarea imbinarilor cu pana fara strangere, pana se aseaza in canalul arborelui cu ajustaj aderent )fara joc lateral), insa cu joc intre fata lata a penei si fundul canalului din butuc.

Penele paralele, neavand inclinare, sunt usor de executat prin prelucrare mecanica, de asemenea, canalele de pana se pot obtine direct din prelucrarea pe masini de frezat, mortezat sau brosat. Numai in cazul cand sunt necesare imbinari foarte precise, se recurge la operatii de prelucrare manuala, ajustandu-se mai intai pana dupa canalul arborelui si dupa aceea canalul din butuc dupa pana.

La asezarea pe arbore, butucul nu trebuie sa oscileze pe pana si sa fie exclusiv pe suprafata cilindrica a arborelui. In acest scop, dupa montarea se verifica jocul radial al butucului, care trebuie sa se incadreze in limitele prescrise pentru imbinarea respectiva.

La demontare, pentru scoaterea penelor din canal, se prevede o gaura filetata in pana, in ea introducandu-se un surub avand o portiune filetata mai mare decat grosimea penei, astfel incat varful surubului, rezemandu-se de fundul canalului si continuand sa fie insurubat, produce ridicarea penei.

2. Asamblari prin caneluri

Imbinarile prin caneluri, ca si cele prin pene, sunt destinate transmiterii cuplurilor motoare. Spre deosebire de imbinarile prin pene, aceste imbinari asigurata o centrare mai buna a pieselor, iar momentele transmise pot fi mult mai mari.

Printr-o prelucrare mecanica ingrijita, pe masini-unelte speciale si printr-un control riguros al pieselor prevazute cu caneluri, operatia de montaj devine foarte usor de executat.

Montarea se incepe cu o verificare atenta a canelurilor la ambele piese imbinate. Pe suprafata canelurilor nu trebuie sa existe turtiri, bavuri, muchii ascutite, iar partile frontale ale arborelui si ale butucului trebuie sa fie neaparat prevazute cu tesituri, pentru a se evita orice gripare in timpul montarii.

Suprafetele care vin in contact se ung. Imbinarile mobile cu caneluri au, de obicei, ajustaj alunecator, semiliber sau larg si se monteaza manual. Imbinarile fixe se monteaza prin deplasarea butucului pe arbore sau prin incalzirea butucului la 80 ... 120 grade celsius inainte de introducerea lui pe arbore.

Nu se admite ca imbinarea pieselor cu caneluri prin lovirea cu ciocanul, intrucat se poate dezaxa butucul, iar canelurile pot fi zgariate.

Dupa montare, imbinarile fixe se verifica in privinta batailor, iar imbinarile mobile, in privinta excentricitatii si a oscilatiilor.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.