Asamblari cu elemente elastice


asamblari cu elemente elastice1 e1325692417548

Imbinarea pieselor cu ajutorul elementelor reprezinta una dintre cele mai simple metode de asamblare, in ceea ce priveste usurinta cu care se executa si timpul redus necesar operatiei de asamblare.

Elementele elastice pot fi bratari sau capse.

Bratarile elastice asigura imbinarea pieselor cu ajutorul fortelor de frecare ce apar intre suprafata interioara a bratarii si suprafetelor piesei cuprinse de ea. Pentru obtinerea acestor forte este necesara strangerea bratarii cu ajutorul unor suruburi. Daca este necesar sa se realizeze o imbinare care sa reziste la solicitari mai mari sau daca piesele asamblate sunt de dimensiuni mai mici, atunci suprafata interioara a bratarii este prevazuta cu striatii.

Capsele elastice sunt piese din tabla, profilate in functie de configuratia pieselor asamblate. Imbinarea se realizeaza prin apasarea capselor in ferestre speciale prevazute in peretii pieselor asamblate. Datorita destinderii capsei dupa apasare, piesele sunt solidarizate. Acest tip de asamblare este utilizat, de obicei, in cazul pieselor din tabla, benzi, profile, in special in productia de serie.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

Sursa foto: softedu.eu

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.