Clasificarea si descrierea arcurilor


clasificarea si descrierea arcurilor e1326123493912

Clasificarea arcurilor se poate face dupa mai multe criterii.

Din punct de vedere constructiv, se deosebesc urmatoarele tipuri de arcuri: lamelare, arcuri bara de torsiune, arcuri elicoidale, arcuri spirale plane, arcuri inelare, arcuri disc.

Din punct de vedere al solicitarii, se deosebesc: arcuri de incovoiere, arcuri de torsiune, arcuri de intindere-compresiune.

In continuare sunt descrise sumar unele tipuri de arcuri, luandu-se ca baza criteriul constructiv, astfel incat sa se obtina indicatii privind alcatuirea si asamblarea acestor arcuri.

Descrierea arcurilor se face dupa prima clasificare care indica totodata si modul de lucru posibil al arcului.

Arcurile in foi se folosesc cel mai frecvent ca arcuri de suspensie si amortizoare de socuri la vehicule (automobile, locomotive, tramvai, tractoare, vagoane) si la ciocane mecanice, tampoane, de ascensor, de vagoane etc. Ele se compun din 6-15 foi suprapusem de diferite lungimi, formand un solid de egala rezistenta.

Un caz particular il constituie arcurile lamelare. Acestea sunt formate dintr-o singura foaie (lama) de otel sau alt material elastic, care la un capat este incastrata, iar la celalalt supusa unei forte.

Arcurile lamelare se folosesc la diferite masini, mecanisme, dispozitive si aparate. Un exemplu in acest sens il constituie arcul lamelar montat la un mecanism cu clichet sau, in general, la dispozitivele cu piedica si la cele de zavorare.

Arcurile-bare de torsiune sunt formate din bare cu sectiune circulara, solicitate in timpul functionarii la momente de torsiune, aplicate la capetele barei. In acest scop, bara are fixat la un capat un levier, iar la celalalt este prinsa intr-un dispozitiv special sau are montat pe ea un alt levier.

In constructia de masini aceste arcuri se folosesc la suspensiile autovehiculelor si ale boghiurilor vagoanelor, la cuplaje elastice etc.

Arcurile elicoidale sunt formate din bare sau sarme de sectiune circulara, patrata sau dreptunghiulara, infasurate in elice pe o anumita suprafata geometrica directoare, care este o suprafata de rotatie (cilindru, con, paraboloid etc.). Cele mai folosite sunt arcurile elicoidale cilindrice si cele conice.

In timpul functionarii, arcurile elicoidale pot fi solicitate la compresiune, intindere sau la torsiune, datorita unui moment axial, mentinandu-se unul din capete fix si aplicandu-se un moment de torsiune celuilalt capat.

Arcurile spirale plane sunt formate dintr-o sarma sau bara elastica de un anumit profil, infasurata in spirala plana.

Arcurile spirale plane se folosesc in constructia mecanismelor si a aparatelor, pentru punerea in miscare a unor piese prin cedarea energiei inmagazinate in arcuri.

Sursa foto: scritube.com

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.