Asamblarea mecanismului cu excentric


Mecanismul cu excetric reprezinta o varietate a mecanismului viela-manivela, la care raza manivelei este mica, iar rolul manivelei este indeplinit de un disc excentric. Excentricul poate fi dintr-o bucata sau asamblata din mai multe bucati.

Mecanismul cu excentric este folosit frecvent la unele masini-unelte (prese cu excentric, masini de mortezat), la masinile agricole sau la cele utilizate in industria textila, la actionarea pompelor instalatiilor de ungere etc.

Rolul unui mecanism cu excentric consta in transformarea miscarii de rotatie in miscare rectilinie-alternativa.

Mecanismul cu excentric se monteaza in felul urmator:

Se fixeaza discul pe arbore cu ajutorulpenei. Arborele cu excentric se aseaza in lagare si se verifica. Se fixeaza semicolierul inferior pe capatul bielei. Cele doua semicoliere sunt unse cu ulei mineral si se strang pe disc, astfel incat colierul sa alunece usor in jurul discului, fara sa aiba insa jocuri mari. Jocul dintre excentric si colier se regleaza prin introducerea adaosurilor intre semicolier. In timpul functionarii mecanismului, pe masura uzurii lui, jocul se mareste, dar poate fi readus la valoarea initiala, prin scoaterea pe rand a adaosurilor.

Dupa ce mecanismul cu excentric este montat, se imbina culisoul cu furca bielei, cu ajutorul boltului. In final, se regleaza pozitia cursei culisoului cu ajutorul intinzatorului (de fapt, o piulita cu filet stanga-dreapta).

Controlul asamblarii mecanismului are drept scop verificarea perpendicularitatii arborelui excentric fata de ghidajele culisoului. Se previn astfel eventualele dezaxari ce ar duce la uzarea rapida a ghidajelor berbecului si a suprafetelor de lucru ale excentricului si ale colierului.

La unele prese se utilizeaza mecanismul de dublu excentric la care, intre excentric si colier, se interpune o bucsa excentrica. In functie de pozitia lor, cele doua excentricitati - ale excentricului si ale bucsei - se aduna sau se scad, permitand astfel reglarea marimii cursei.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.