Asamblarea armaturilor cu conducte


Armaturile se imbina cu conducte prin flanse, fitinguri sau insurubare. Pentru aceasta armaturile sunt prevazute cu elemente de asamblare cum sunt flansele sau cu portiuni filetate interioare sau exterioare, cilindrice sau conice.

Unele armaturii, ca, de exemplu, termometrele pentru masurarea temperaturii fluidelor, se monteaza pe conducte sau pe peretii recipientelor prin intermediul unor elemente de racord de constructie speciala, realizate, de obicei, prin sudare.

In general, armaturile a caror functionare necesita precizie ridicata se vor amplasa in locurile ferite de vibratii sau de lovituri accidentale.

In cadrul procedeului tehnologic de montare a ansamblului din care face parte instalatia, montarea armaturilor este situata, in general, spre sfarsit. Armaturile care se monteaza pe conducte se asambleaza odata cu acestea. Armaturile de precizie ridicata, cum sunt cele folosite la comenzi automate, se asambleaza ultimele, astfel incat riscul lovirii si al deteriorariilor in procesul de montaj sa fie cat mai mic. Aceste armaturi se instaleaza dupa curatirea si suflarea conductelor, inaintea efectuarii probei de presiune.

Elementele de automatizare care au parti rotative si, in general, mobile se instaleaza cu nivela sau cu firul de plumb, daca constructia acestora nu prevede un alt mod de instalare.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.