Ghidajele masinilor-unelte


Cuplul cinematic sanie-ghidaj, pe scurt denumit ghidaj, este ansamblul format din doua elemente, dintre care unul, sania, are posibilitatea de deplasare relativa fata de celalalt, considerat fix.

In constructia de masini se folosesc drept cupluri de ghidare, in vederea deplasarii organului mobil pe traiectorii rectilinii sau circulare, ghidajele pentru miscarea rectilinie, respectiv ghidajele pentru miscarea circulara. Ghidajele masinilor-unelte au rolul de a conduce in timpul functionarii organele mobile, cum sunt: saniile, mesele, suporturile etc., si de a sustine aceste organe.

In functie de traiectoria dupa care se deplaseaza organul mobil, se disting trei tipuri de ghidaje, si anume:

- ghidaje rectilinii (plane), care asigura deplasarea in ambele sensuri a organului mobil dupa o traiectorie rectilinie.

- ghidajele cilindrice, asigura deplasarea organului mobil tot dupa o traiectorie rectilinie, dar, in unele cazuri, permit si realizarea unei miscari oscilatorie, in jurul axei profilului cilindric.

- ghidajele circulare, asigura realizarea traiectoriei circulare dupa care se deplaseaza organul mobil. Ele sunt utilizate in cazul masinilor-unelte la care organele mobile efectueaza o miscare de rotatie in jurul unei axe verticale, cum sunt platourile strungurilor-carusel, capetele-revolver etc.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.