Utilaje pentru transportat


Pentru o buna desfasurare a lucrarilor de asamblare este necesar sa se asigure o buna functionare a transportului pieselor, subansamblurilor, ansamblurilor si materialelor auxiliare.

In general, transportul se efectueaza:

- intre diferite sectii ale intreprinderii;

- intre dispozitive si sectiile productive;

- intre sectiile productive si depozitul sau rampa de expediere a produselor finite.

Mijloacele de transport se aleg, in special, dupa marimea sarcinilor transportate.

Astfel, se folosesc:

- camioane obisnuite sau, mai frecvent, prevazute cu platforme;

- electrocare si motocare. Acestea sunt carucioare actionate electric - electrocarele - sau cu motor cu ardere interna - motoarele.

Mai folosite sunt electrocarele, deoarece sunt silentioase si nepoluate. Sarcina de transport se asaza pe platforma caruciorului direct sau in conteinere. Prin dimensiunile lor reduse, electrocarele se strecoara cu usurinta printre utilajele din sectie, ajungand pana la locul unde se depun obiectele transportate. Intr-o intreprindere bine organizata, pentru mijloacele de transport se prevad culoare speciale, delimitate prin bazi albe, trasate cu var sau vopsea. Pe aceste culoare este interzisa depozitarea oricaror obiecte;

- electro sau motostivuitoare. Acestea sunt mijloace de transport asemanatoare electro sau motocarelor, asigurand in plus si ridicarea sarcinii transportate. Ele sunt folosite, in special, acolo unde este necesar sa se depoziteze obiectele transportate prin depunerea lor in stiva.

- transportoare. In sectiile de asamblare cu un grad inalt de asamblare, transportul este asigurat cu ajutorul transportoarelor de diferite tipuri: cu role, cu carucioare, suspendate etc.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.