Norme de tehnica a securitatii muncii la asamblarea generala


Lucrarile executate in cadrul montajului general prezinta, in foarte multe cazuri, pericole de accidente care pot fi evitate daca se respecta normele indicate pentru aceste lucrari.

Astfel, la executarea operatiilor auxiliare legate de transport si de ridicare, apar cele mai frecvente accidente, datorita manevrarii incorecte a instalatiilor si prinderii necoresunzatoare a sarcinilor. Din aceasta cauza, manevrarea unor asemenea instalatii (unele macarale, poduri rulante, electrocare, electrostivuitoare etc.) trebuie efectuata numai de catre personal special instruit.

Prinderea gresita a sarcinilor in carligul sau in dispozitivul macaralei constituie cea mai frecventa sursa de accidente. Pentru evitarea lor, se vor verifica cu atentie starea cablurilor, a lanturilor si a dispozitivelor de prindere a sarcinilor, modul de prindere si modul de asezare a sarcinii pe sol sau pe bancul de montaj, rodaj sau incercare. In nici un caz nu este permisa manevrarea sarcinii in timpul transportului stand sub ea sau trecerea pe sub bratul macaralei aflate in functiune.

Daca la ridicarea unei sarcini nu este cunoscut centrul ei de greutate, el se determina prin efectuarea catorva ridicari de proba la o mica inaltime (20 - 40 cm), coborandu-se si deplasandu-se in mod corespunzator si succesiv mijloacele de legat (cablu, lant, ordon etc.).

Sarcinile grele se ridica in doua etape. Mai intai sarcina se ridica cu 25 -30 cm, se verifica modul de legare si, dupa aceea, se ridica la inaltimea necesara.

Sarcina asezata pe locul de destinatie se poate dezlega numai dupa ce se verifica stabilitatea ei.

La efectuarea rodajului si a incercarilor este necesar sa se verifice prinderea corecta a agrgatului pe bancul de lucru si imprejmuirea jocului respectiv cu aparatori sub forma de panouri din plasa de sarma sau tabla, pentru a se evita accidentele produse de unele obiecte ce pot fi aruncate din agrgatul incercat (piulite nestranse, scule sau piese uitate etc.).

Locurile in care se efectueaza rodajul si incercarea masinilor, mai ales cand se lucreaza cu produse inflamabile, vor fi cu tot echipamentul necesar prevenirii si stingerii incendiilor.

Autor: Tehnologia asamblarii si montajului (I. Gheorghe, M. Voicu, I Paraschiv)

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.