Desertul Polar


desertul polar

Desertul polar include calote glaciare din Antarctida, Insula Groenlanda si banchizele Oceanului Arctic.

Antarctida reprezinta cel mai sudic continent al Terrei fiind acoperit in totalitate de o calota glaciara cu grosimi cuprinse intre 1500 - 2000 m. Aici s-a format un desert polar imens cu temperaturi negative, care scad pana la - 80 grade celsius. La tarmurile continentului, in locurile neacoperite de gheata cresc lichienii. Lumea animala este saraca fiind reprezentata de pinguini, iar in timpul verii australe sosesc albatrosi si pescarusi. In apele reci din jurul Antarctidei traiesc balenele.

In Groenlanda conditile de viata si cele climatice difera fata de cele din Antarctida cu temperaturi minime absolute de - 65 grade celsius. Doar 9/10 din suprafata insulei este acoperita de gheata, iar partea sud-vestica este lipsita de gheturi fiind acoperita cu vegetatie de tundra. Pe coastele Groenlandei traiesc animale ca: reni, ursi polari, iepuri polari, vulpi polare, lupi polari.

In apele inghetate ale Oceanului Arctic traiesc animale ca: foca, morsa, urs polar, balena si pasari (albatros, vultur pescar).

Sursa foto: blindloop.com

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.