Care a fost contributia tineretului la reconstructia tarii si de ce aceasta perioada a fost considerata inceputul epopeii muncii voluntar-patriotice?


Un vest domeniu in care s-a putu manifestata din plin daruirea in munca, patriotismul fierbinte al tineretului l-a constituit munca voluntara-patriotica.

Inca din anii reconstructiei, cand oamenii muncii, in frunte cu comunistii, si-au suflecat manecile si au trecut la inlaturarea ruinelor, la stergerea urmelor razboiului, la refacerea uzinelor, a cailor ferate, a drumurilor, tineretului i-au fost incredintate onoarea si raspunderea de a deschide primele santiere nationale: Agnita-Botorca, Bumbesti-Livezeni, Salva-Viseu, Cerna-Jiu, Ceanul Mare-Cluj, Lunca Prutului, care au intrat in legenda prin entuziasmul, barbatia si abnegatia tinerilor brigadieri. In aceasta vasta activitate, U.T.M. a reusit sa mobilizeze, in anii 1947 - 1948, zeci de mii de tineri din intreaga tara, care au efectuat milioane de ore de munca voluntara. Brigazile lor au luat parte la constructii de mare complexitate tehnica: au ridicat terasamente de cai ferate in locuri greu accesibile, au deschis zeci si zeci de tunele in munti, au ridicat viaducte, au tras conducte peste dealuri, au indepartat ruinele lasate de razboi, au construit sosele etc.

Pe langa activitatea desfasurata pe marile santiere de interes national, in intreaga tara au fost deschise numeroase alte santiere, unde zeci de mii de brigadieri si, alaturi de ei, alti numerosi tineri muncitori, elevi si studenti au participat cu elan la construirea obiectivelor stabilite.

Aceasta epopee a muncii voluntar-patriotice a tineretului nostru este nu numai a reconstructiei tarii, ci si a constructiei unui tineret nou, o adevarata scoala a educatiei comuniste. Ea a devenit minunata traditie, continuata si ridicata pe noi trepte de catre U.T.C., pe alte zeci de santiere de mare importanta economica, in anii construirii socialismului si comunismului in tara noastra. Munca tinerilor brigadieri a castigat, an de an, in calitate si harnicie, in mari dovezi de patos si abnegatie, aceasta activitate contribuind din plin la educarea prin munca si pentru munca a tineretului, in spiritul dragostei inflacarate pentru patrie si pentru partid.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.