Cat de falsa este teoria ca miscarii electronilor in atom este asemanatoare cu miscarea planetelor in jurul Soarelui


Mai jos vom prezenta un exemplu de comparare ce este incompatibil - afirmatia ca miscarea electronilor in atom ar fi, chipurile, asemanatoare cu miscarea planetelor in jurul Soarelui.

De fapt, miscarea electronilor in atom are loc conform legilor mecanicii cuantice, care nu seamana deloc cu legile mecanicii clasice, care determina miscarea planetelor. Fortele electrice de interactiune ale electronilor cu nucleu sunt de 10 la puterea 39 de ori mai puternice decat fortele de gravitatie, iar electronii se resping unul pe celalalt, in timp ce planetele se atrag.

Nu exista nici un fel de temei pentru o analogie. Asemanarea exterioara a fenomenelor se rezuma la faptul ca forta de interactiune dintre atomul ionizat si electron se comporta la distante mari la fel ca forta gravitationala. Confuzia este intretinuta insa de persistenta  cu care pentru simplificarea in multe carti in care este prezentat tabelul lui Mendeleev, electronii sunt desenati pe orbite, desi, in conformitate cu legile mecanicii cuantice, ar trebui sa fie infatisati norii electronici de diverse forme.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.