De ce fenomenul de telepatie la care apeleaza ghicitoarele nu poate fi explicat de oamenii de stiinta


In viata fiecaruia dintre noi exista evenimente care, aparent, ar trebui explicate prin telapatie. Capacitatea de a simti dispozitia in care se afla cei apropiati si chiar de a le ghici gandurile desigur exista. Insa, dupa afirmatiile specialistilor care au studiat aceste fenomene, deocamdata nu exista dovezi stiintifice despre existenta telepatiei. Aceasta inseamna ca, in pofida numeroaselor incercari, n-au existat pana acum nici un fel de experimente sigure, care sa excluda toate explicatiile alternative posibile si care sa dea rezultate reproductibile, cu o satisfactie suficienta pentru a fi convingatoare.

Tocmai din acest motiv, majoritatea oamenilor de stiinta sunt sceptici in ceea ce priveste telepatia.

Exista multe fenomene interesante si putin studiate, legate de o mare sensibilitate psihica si nervoasa. Daca tineti de mana o persoana care are o astfel de sensibilitate, sau chiar numai daca stati alaturi de ea, dumneavostra, fara sa va dati seama, ii puteti transmite informatii prin miscari sau sunete ce scapa observatiei si controlului. Fara sa realizati, ii corectati actiunile prin semnele de tip "da" si "nu". Este vorba despre fenomenele ideomotoare, care pot fi usor confundate cu telepatia, dar ele, ca si hipnoza, nu constituie o dovada a existentei telepatiei.

Una din credintele raspandirii credintei in telepatie se bazeaza pe faptul ca oamenii apropiati isi pot usor ghici gandurile dupa indicii abia observabile, chiar fara sa-si dea seama de sursele acestei perspicacitati.

In cartea lui A. Vadimov si M. Trivas, "De la magii de odinioara la iluzionistii din zilele noastre", se povesteste ca stralucitul iluzionist de la inceputul secolului nostru, Harry Houdini, a oferit o mare suma de bani oricarui mediu care ar face ceva ce el, Houdini, nu poate face. Nici un mediu s-a reusit sa apara in fata lui Houdini cu demonstratii de telepatie sau telekineza fara sa fie demascat. Experimentul pentru varificarea capacitatilor telepatice trebuie intreprins de un intreg consiliu de specialisti; din acest consiliu trebuie sa faca parte iluzionisti, fizicieni, biologi, fiziologi, psihologi, dar rolul principal il au iluzionistii - ei sunt cei ce ajuta la excluderea aplicatiilor mai simple.

Dar totusi, o parte din persoanele care au trecut pe la vrajitoare pentru a le prezice trecutul sau viitorul, au ramas socate cand au observat ca o parte din prezicere este adevarata.

Stim cu siguranta ca prin telepatie se poate prezice, dar atatia oameni de stiinta din intreaga lume nu au gasit dovezi indeajuns care sa poata confirma ca telepatia exista cu adevarat.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.