Legenda lui Hercule. Cine a fost Hercule si care au fost vestitele lui munci?


Legenda lui Hercule. Eroul ucigand leul din Nemea
Legenda lui Hercule. Eroul ucigand leul din Nemea. Foto: Wikimedia Commons

Hercule este numele dat de romani eroului grec Heracles, cel mai popular si mai vestit erou din mitologia greaca; era fiul lui Zeus si al reginei Alcmene, pe care acesta o sedusese in absenta sotului ei, luand infatisarea celui plecat. Legenda lui Hercule spune ca inca de timpuriu s-au manifestat calitatile fizice exceptionale ale micului erou, vadind originea sa divina. Urmarit de mania Herei, savarseste un pacat grav, omorandu-si, intr-un moment de dementa, proprii sau copii. Ca ispasire, el trebuie sa slujeasca lui Euristeu, rege in Argos, din a carui porunca savarseste cele 12 inspravi sau "munci", dupa cum urmeaza:

I. Uciderea leului din Nemea, o fiara inspaimantatoare care pustia tinutului respectiv. Eroul il sugruma, ii jupoaie pielea, apoi o imbraca si astfel se inapoiaza la curtea lui Euristeu. Acesta, inspaimantat, nu-i permite sa patrunda in cetate si ii porunceste sa depuna prada inaintea portilor cetatii. Cu acest prilej eroul infiinteaza Jocurile nemeiene.

II. Uciderea hidei din Lerna. Aceasta fiinta monstruoasa, nascuta din unirea lui Typhon cu Echida, era un balaur cu rasuflare ucigatoare si mai multe capete, care, pe masura ce erau taiate, cresteau la loc, iar unul, cel din mijloc, era nemuritor. Hercule reuseste sa i le reteze si, cu ajutorul nepotului sau Iolaus, s-ai arda carnea in locul unde fusesera pentru a face cu neputinta regenerarea lor. Capul nemuritor l-a ingropat in pamant si a pravalit peste el o stanca, iar in sangele hidrei, care era aducator de moarte, Hercule isi moaie sagetile, facandu-le astfel veninoase.

III. Prinderea mistretului de pe muntele Erimantus. Dupa ce il sileste sa-si paraseasca ascunzisul, Hercule fagadueste acest monstru prin nameti si, sleindu-l de puteri, il prinde viu.

IV. Prinderea capriorului Artemisei. Hercule captureaza capriorul cu coarne de aur al zeitei Artemis, vestit prin iuteala lui, dupa ce il fugareste timp de un an intreg si-l ajunge tocmai in Arcadia. Abia aici el reuseste sa-l prinda, dupa ce il raneste usor cu o sageata.

V. Curatirea grajdurilor lui Augias. Este vorba de grajdurile regelui Augias din Elis, care adaposteau 3000 de vite si nu fusesera curatate de 30 de ani. Hercule schimba cursurile raurilor Alpheus, si astfel gunoiul a fost curatat de ape intr-o singura zi. Cand isi cere rasplata, regele Augias refuza sa-si tina fagaduiala, fapt pentru care Hercule il va pedpsi mai tarziu.

VI. Distrugerea pasarilor stimfalide. Acestea salasluiesc in padurile care imprejmuiau lacul Stimfalis din Arcadia. Hercule starpeste aceste pasari de prada, care pustiau tinutul, ucigandu-le cu sagetile sale otravite.

VII. Prinderea taurului din Creta. Regele Minos voise sa sacrifice un taur lui Poseidon, dar, cucerit de frumusetea animalului, il cruta, ceea ce maniaza pe zeu, care, pentru a se razbuna face ca taurul sa devina foarte furios. Hercule reuseste sa-l prinda si il aduce lui Euristeu. Acesta insa ii reda libertatea.

VIII. Imblanzirea iepelor lui Diomede. Diomede, regele Traciei, avea niste iepe salbatice pe care le hranea cu carne de om. Hercule il ucide pe rege si cu bucati din trupul sau ii hraneste iepele, care devin blande, lasandu-se usor prinse.

IX. Dobandirea cingatoarei reginei Hippolyte. Hippolyte, regina amazoanelor, purta o cingatoare daruita ei de catre Ares, zeul razboiului. Hercule o invinge in lupta si ii ia cingatoarea, pe care o ofera in dar fiicei lui Euristeu.

X. Aducerea boilor lui Gerion. Boii lui Gerion se aflau pe insula Eritia, asezata departe, catre apusul lumii. Hercule il ucide mai intai pe Ortrus, cainele cu doua capete care pastreaza turmele, apoi pe Eurition, uriasul care paste boii, si dupa aceea chiar pe Gerion, monstrul cu trei trupuri, caruia ii apartineau. La intoarcere, el infrunta numerosi dusmani care voiau sa-l predea.

XI. Culegerea merelor de aur din gradina Hesperidelor. Aceste mere apartineau zeitei Hera, care le primise in dar la nunta ei cu Zeus de la Geea. Hera le dusese in aceasta gradina si le daduse in paza lui Ladon, un balaur cu 100 de capete. Dupa ce cutreiera mari si tari, in drum spre aceasta gradina, Hercule trece prin Caucaz, unde-l elibereaza pe Prometeu, ucigand vulturul care-l chinuia. Cu ajutorul lui Atlas, titanul care purta pe umerii sau bolta cereasca, el fura merele de aur si le duce lui Euristeu.

XII. Aducerea cerbului din Infern. Este cea mai grea incercare la care a fost supus eroul. Cu ajutorul zeilor Hermen (Mercur) si Atena, Hercule reuseste sa duca la bun sfarsit si aceasta ultima porunca a lui Euristeu. Ajuns in Infern, se intalneste cu umbra lui Meleager, careia ii promite ca va lua in casatorie pe Deianira, sora acestuia, si cu Piritou, Teseu si Ascalafus, pe care ii scapa din chinurile la care erau supusi. Intalneste, in sfarsit, si pe zeul Hades, care se invoieste sa i-l dea pe cerber, cu conditia ca Hercule sa-l prinda fara sa se serveasca de vreo arma. Eroul reuseste sa apuce cu ambele maini gatul fiarei si astfel o aduce taras lui Euristeu, care, infricosat, se ascunde, iar Hercule, neestind ce sa faca mai departe cu cerbul, il inapoiaza lui Hades.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.