Oracolul din Delphi – centrul lumii spirituale


Oracolul din Delphi - centrul lumii spiritualeDelphi se afla pe versantii muntelui Parnas din Grecia, iar orasul, numit in trecut Kastri, se afla deasupra ruinelor unui complex sacru si a fost mutat in anii 1890, cand au inceput excavatiile arheologice sistematice in zona ruinelor.

Conform mitologiei grecesti, Zeus a trimis doi vulturi, unul spre est si unul spre vest, care sa gaseasca centrul pamantului. Cand acestia s-au intalnit la Delphi, s-a aflat astfel ca acela era punctul central. Omphalos este o piatra de forma conica care, in trecut, fusese asezata in fata templului pentru a marca "buricul" pamantului.

Pe la 1500 i.Hr. zona a fost colonizata de micenieni, care au pastrat altarul inchinat zeitei Geea, zeita Pamantului. Pana la acea vreme, femeile intelepte din Delphi devenisera deja faimoase. Altarul a cunoscut prosperitate inca 500 de ani, pana cand Apollo a coborat din nord si l-a ucis pe Python, care pazise altarul mamei sale. Apollo a revendicat pentru el insusi altarul si, dupa ce s-a descotorosit de sibilele Geei, si-a instalat propriile oracole.

Oracolul din Delphi avea rolul de a face profetii prin intermediul Pitiei, preoteasa zeului Apollo. Aceste preotese erau, adesea, femei cu varsta peste 50 de ani, carora zeul le dăduse puterea speciala a profetiei. Preotesele mai beau apa din izvorul Castaliei si mestecau frunze de laur (copacul sfant al lui Apollo).

Timp de peste sase secole, pana cand altarul a fost distrus de catre imparatulroman crestin Arcadius in 398 d.Hr., Delphi a fost centrul lumii spirituale.

Sursa: 111 Teorii Ale Conspiratiei / wikipedia.org

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.