Ce este numarul prim?


Ce este numarul primUn numar prim este un numar intreg, pe care nu-l poti imparti la alte numere intregi, in afara de 1. De exemplu, numarul 23 este prim deoarece nu-l poti imparti la nici un alt numar, fara sa-ti dea rest. Dar numarul 22 nu este prim: il poti imparti la 11 si la 2. Unii matematicieni considera numerele prime drept caramizile matematicii pentru ca poti crea toate celelalte numere intregi prin inmultirea numerelor prime intre ele.

Coduri secrete

Inmultirea intre numerele prime este usoara. Dar operatia inversa prin descompunerea unui numar in "factori primi"? Pentru numere cu adevarat mari, este imposibila. Ea este asa de dificila, incat face din numerele prime elemente perfecte pentru codurile secrete imposibil de spart. Detaliile unei plati prin internet sunt mascate de un astfel de cod. "Lacatul" lui este un numar foarte mare, iar "cheia" e data de factorii primi ai acestui numar.

Numere premiate

Codurile secrete bazate pe numerele prime sunt atat de sigure, incat o firma din S.U.A. a oferit un premiu pentru cel care va reusi sa le sparga codul.

Timp in prime

Unele insecte folosesc numerele prime pentru a se proteja. Cicadele periodice petrec exact 13 sau 17 ani sub pamant ca larve. La maturitate, roiesc cu miile afara si se imperecheaza. Numerele 13 si 17 sunt prime si nu se impart in numere mai mici. De aceea, ciclul de viata al dusmanilor lor naturali (de 2-3 ani) nu coincide cu al lor.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.