Forme cu 3 laturi


Forme cu 3 laturiFormele compuse din linii drepte se numesc poligoane. Cele mai simple poligoane sunt triunghiurile, care sunt formate din trei linii drepte unite in trei colturi sau unghiuri. Triunghiurile reprezinta caramizile din care se construiesc toate celelalte poligoane.

Orice forma facuta din linii drepte poate fi impartita in triunghiuri. Invers, cu ajutorul triunghiurilor poti crea o infinita varietate de forme. Folosindu-se de acest lucru, chinezii au inventat un joc numit tangram. Jocul a ajuns si la copiii din Europa si America, in urma cu vreo 100 de ani, cand a starnit o adevarata furie.

Triunghiurile au denumiri speciale, in functie de laturile si unghiurile lor. Daca laturile sunt toate egale, triunghiul este echilateral. Daca laturile sunt toate diferite, triunghiul este scalen. Daca doar doua laturi sunt egale, triunghiul este isoscel. Triunghiul cu un unghi drept este dreptunghic, iar cel cu un unghi mai mare de 90 grade este obtuz.

Triunghiurile preferate de matematicieni sunt cele cu un colt de L: triunghiurile dreptunghice.

Vechii egipteni foloseau triunghiurile dreptunghice pentru a face colturi drepte sau pentru a marca terenuri sau cladiri. Ei stiau ca o bucla de sfoara, cu 12 noduri la distanta egala unele de altele, formeaza un unghi drept daca e intinsa ca un triunghi cu laturile de 3, 4, si 5 noduri lungime.

Grecii din antichitate stiau si ei despre triunghiurile dreptunghice. Un om, numit Pitagora, a descoperit la ele ceva deosebit: daca desenezi patrate pe fiecare din laturile lor, ariile adunate ale celor doua patrate mai mici vor fi egale cu aria patratului mai mare. Descoperirea lui Pitagora a devenit cea mai faimoasa teorema a tuturor timpurilor. Pitagora a fost atat de multumit de ea, se spune, incat a sarbatorit sacrificand un bou.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.