Evenimentele cronologice ale contrareformei


1534: Ignatiu de Loyola infiinteaza Ordinul iezuit la Paris. Acesta devine reprezentantul principal al Contrareformei.

1545-1563: Conciliul de la Trent decide sa lupte impotriva protestantismului si incearca sa defineasca o linie clara de demarcatie intre Biserica Catolica si alte confesiuni si, in acelasi timp, sa reformeze Biserica Catolica.

1552-1563: Petrus Canisius, primul iezuit german, infiinteaza colegii catolice la Viena, München, Innsbruck, Dillingen, Wurzburg, Augsburg si Trier.

1563: Dupa Conciliul de la Trent, ducele Albert de Bavaria, cu ajutorul iezuitilor, ia masuri violente impotriva nobilimii si burghezimii protestante.

1575: Bavaria este din nou in intregime catolica.

1575-1580: Fulda, Eichsfeld, Würzburg si Cologne redevin catolice.

1580: Clasele luterane ale Sfantului Imperiu Roman ajung la un acord, in Cartea Concordiei, pentru crearea unei confesiuni doctrinare comune a ortodoxiei luterane.

1582: Inceperea arhiepiscopului elector Gebhard Truchsess de Waldburg de a transforma Cologne in electorat protestant este respinsa de papa, de imparat, de Bavaria si de Spania in Razboiul de la Cologne.

1582: Reforma calendarului gregorian introduce o noua unitate de masura a timpului doar pentru catolicii europeni.

cca 1600: Austria este recatolicizata.

1608: Printii protestanti din sudul s vestul Germaniei, isi unesc fortele intr-o Uniune Protestanta, condusa de Palatinatul electoral calvinist.

1609: Sub conducerea lui Maximilian I al Bavariei, cele mai multe clase catolice formeaza o alianta denumita Liga Catolica.

23 mai 1618: Revolta nobilimii boemiene culmineaza cu defenestrarea de la Praga si marcheaza inceputul Razboiului de 30 de ani.

8 noiembrie 1620: Liga Catolica sub Johann Graf von Tilly infrange armata palatino-boemia la Muntele Alb, langa Praga.

1621: Ferdinand II subjuga nobilimea boema si incepe recatolicizarea tarii.

Sursa: Marea istorie ilustrata a lumii, Litera international

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.