Imperiul Maya tarziu


Imperiul Maya
Harta Americii Centrale (de la Societatea Nationala de Geografie, “Geografia în știri: Disparitia Maya” 2012).

Imperiul Maya tarziu

Imperiul Maya tarziu și orașele-templu datează din 300. În secolele V și VI, cultura Maya cunoaște o largă răspândire. Sistemul eficient din agricultură conduce la o creștere substanțială a populației. În 987, în Yucatán ia naștere Noul Imperiu Maya, sub conducerea toltecilor, care emigraseră din Campeche și se amestecaseră cu vechii Maya.

Alte orașe-stat se alatură noii entități. În 1204, cocomul din Mayapán, care se poate să fi provenit din Mexico, își asumă conducerea imperiului. Câteva triburi maya, conduse de Xiu de Uxmal, se răscoală împotriva domniei sale severe în 1441.

Unificarea politică a exclus Yucatánul, în timp ce 18 orașe-stat mici se luptau între ele. Epidemiile și catastrofele naturale sunt altă cauză a slăbirii statelor înaintea invaziei spaniole.

În ținuturile înalte ale Guatemalei de astăzi se aflau statele dominate de tolteci - Quiche, Cachiquel și Tzutuhil, având capitalele la Utatlán, Iximché si Atitlán. Triburile toltecilor s-au așezat și în teritoriile actualei Nicaragua, în nord-vestul Hondurasului și în El Salvador.

În ciuda prăbușirii sale politice, cultura Maya era deosebit de dezvoltată în perioada precolumbiană. Mayașii utilizau scrierea hieroglifică, un sistem numeric și un calendar mai exact decât cel gregorian folosit în Europa în sec. XVI.

Populația trăia în orașe mari, cu casele de piatră și drumuri pavate. Surplusurile din cultivarea de porumb sprijineau activitățile artistice și comerțul. Societatea era structurată ierarhic, nobilimea și preoții formând clasa conducătoare. Sclavii erau de fapt prizonierii de război sau persoanele datornice. Mayașii făceau comerț pe distanțe foarte mari, însă nu cunoșteau metalele și roata.

Profitând de această scindare politică, spaniolii reușesc să cucerească ținuturile înalte ale Guatemalei în 1525 și Yucatanul până în 1541, însă ținuturile de jos ale Guatemalei scapă de cucerirea spaniolă până în 1697.


Sursa: Marea istorie ilustrata a lumii, Litera international – Imperiul Maya tarziu

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.