Trairea pubertatii si adolescentei de catre fata


pubertate, adolescenta

Pentru o fata pubertatea inseamna punctul hotarator in viata ei si totodata continuarea fireasca a dezvoltarii psihice. Ea se va indeparta de baieti pentru a se feminiza. Modificarile somatice, ca aparitia sanilor, sunt urmarite cu nerabdare. La aceasta varsta fete sunt mai dezvoltate din punct de vedere psihic. Pentru fete exista teama ca nu vor mai fi iubite si atunci cersesc cu stangacie dovezi de dragoste, nu se dezlipesc de parinti si sfarsesc prin a-i enerva. Daca sunt respinse, ele acorda acestor gesturi o importanta exagerata si trag concluzia ca nu mai sunt iubite. Cu varsta orizontul tinerei fete se largeste si curiozitatea o va face sa evadeze din micul ei cerc familiar; ea are pretentia sa fie considerata adulta si, daca nu este privita astfel, pot aparea unele dificultati.

Spre deosebire de baieti care se asociaza in grupuri mari, fetele formeaza de obicei grupuri de 3-4, iar apoi raman doar doua prietene nedespartite. Mereu au ceva "foarte important" sa-si spuna, acasa sau chiar la scoala in timpul orei. Discuta despre celelalte colege, privesc cu desconsiderare pe cele care au deja un prieten, dar de fapt abia asteapta sa aiba si ele unul. Discuta moda, iar obiectul principal al viselor il constituie idolul care neaparat trebuie sa semene cu un actor sau cantaret de muzica usoara.

Apoi fata incepe a dori sa iubeasca si daruieste dragostea unei flori, unui cantec etc. Aceasta perioada este de fapt corespondentul perioadei de homosimpatie la baieti, ea avand pe plan psihic o nota sexuala, deoarece obiectul principal al discutiilor il constituie viitorul sot, copii etc.

Maturatia sexuala si aparitia menstruatiei nu va produce o tulburare in viata fetelor si nici conflicte pe plan psihic ca la baieti. Impulsul sexual va fi difuz, visele lor includ foarte rar dorinta de contact sexual; ele vor doar sa fie admirate si curate.

Urmeaza apoi o perioada cand fetele incep sa se intereseze de baietii de aceeasi varsta, sunt de o cochetarie agresiva si devin curand rivale. Din clipa cand crede ca a intalnit dragostea, adolescenta este convinsa ca va gasi la partener aceeasi inflacarare, dar de multe ori cunoaste deceptii. Impulsul sexual fiind difuz, iar organele sexuale feminine mai putin evidente ca cele masculine, fetele vor practica mai rar masturbatia.

Spre deosebire deci de baieti, fetele trec aceasta perioada in mod mai echilibrat.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.