Cati copii obezi sunt in SUA?


20,2% dintre copiii de pana la patru ani din S.U.A. sunt obezi.

Principala cauza a obezitatii este alimentatia nesanatoasa. Potrivit medicilor, preferintele alimentare se stabilesc la varsta de 2 ani iar schimbarea dietei este mai dificila dupa aceasta varsta. Putini dintre parinti stiu ca ceea ce se intampla, din punct de vedere alimentar, in primii ani de viata, este hotarator pentru intreaga viata.

Pentru o alimentatie optima in perioada copilariei carbohidratii ar trebui sa ocupe cea mai mare parte din alimentatia unui copil - aproximativ 54%, urmati de proteine (32%) si lipide (14%). Surse importante de carbohidrati sunt cerealele integrale si produsele derivate (painea, pastele, orezul si biscuitii simpli sunt cateva exemple). Majoritatea proteinelor (2/3 din aportul total de proteine) ar trebui sa fie de origine animala (carne slaba, oua, lactate degresate sau semidegresate), iar 1/3 de origine vegetala (fasole, naut, linte, mazare, nuci si seminte), iar sursele de lipide recomandate sunt cele de origine vegetala (ulei de masline, in, samburi de struguri).

Micul dejun îmbunatateste performanta mentala a copilului si concentrarea la activitatile scolare. Acesta ar trebui sa contina o portie de cereale, o portie de proteine (de exemplu 4-5 migdale) si o portie de lactate (un pahar de lapte). Pranzul trebuie sa contina alimente diverse si consistente. Un meniu sanatos de pranz poate include o ciorba de legume si o portie de peste cu doua felii de paine integrala. Cina trebuie sa contina o portie de cereale, una de proteine si alta de legume. De exemplu, 100 de grame de carne de pui cu orez si salata de cruditati.

„Gustările dintre mesele principale trebuie să furnizeze fiecare 10% din necesarul total de calorii pentru o zi. Astfel, la o gustare se pot consuma alimente care să se încadreze în maximum 200 de kilocalorii. Studiile au arătat că gustările bogate în grăsimi pot contribui pe termen lung la instalarea obezităţii infantile”, explică Nicoleta Tupiţă, specialist Nestlé Nesquik Plus.

Aceasta problema poate fi combatuta prin alegerea unor gustari echilibrate care sa asigure alimentatia diversificata a copilului. O gustare echilibrata poate fi compusa dintr-un produs lactat (un pahar de lapte sau un iaurt) si un fruct sau o leguma (de exemplu, o banana sau o portocala care are un continut bogat de vitamina C), ceea ce satisface rapid apetitul celui mic, cu un consum redus de calorii. Pentru a oferi laptelui un gust delicios, el poate fi preparat cu 3-4 lingurite de cacao, care pe langa bunatatea gustului de ciocolata, îi asigură copilului o serie de vitamine importante precum vitamina C, vtamina E, vitaminele B1, B3, B5, B6 şi B9. Alte exemple de gustari echilibrate pot fi: un mar (o sursă bogata de vitamine) si 25 de grame de nuci sau fructe uscate sau un sandvici cu carne slaba si o portocala.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.