Nandu sau strutul sud-american (Rhea americana)


Nandu sau strutul sud-american (Rhea americana)

Nandu sau strutul sud-american (Rhea americana)

Nandu sau strutul sud-american este o rudă a struțului african care atinge o înălțime maximă de 170 cm. Greutatea mascului ajunge la 35 kg, iar a femelei la 28 kg. Coloritul - cenușiu uniform - este asemănător la ambele sexe, masculul având gâtul și partea anterioară a pieptului negricioase.

Picioarele au coapsele acoperite de pene și sunt terminate prin trei degete. Fuga îi este aproape singura armă de apărare și se caracterizează prin niște zigzaguri rapide, însoțite de mișcări de derutare executate cu ajutorul aripilor, care sunt lăsate să atârne când într-o parte, când în cealaltă a corpului.

Nandu poate să traverseze râurile înot, ținând corpul aproape total cufundat în apă. Pasărea este poligamă. Un mascul, în epoca împerecherii, își formează un card de câteva femele în fața cărora rotește cu aripile larg desfăcute.

Împerecherea are loc noaptea. Masculul este acela care își va săpa un fel de cuib în sol în mijlocul ierburilor; aici femelele depun mai multe ouă; adesea el adună și ouăle pe care femelele le depun prin apropierea cuibului.

Ca un caz aproape unic la păsările poligame, masculul de struț nandu preia și rolul clocitului și al creșterii puilor, femelele neparticipând cu nimic la aceste griji.

Ouăle ajung la cca 700 g greutate unul și au o culoare galbenă ca lămâia. După un timp de clocire, ele se spălăcesc devenind crem palid. Incubația celor 12-18 ouă durează cca 35 de zile. Puii cresc repede, iar maturitatea sexuală este atinsă la doi ani.

Hrana este predominant vegetală, dar puii, în special, consumă și multe insecte și mici vertebrate.

Tineretul și păsările adulte se adună în carduri colindând pampasul.

Carnea struților nandu era mult apreciată de bastinași, din care cauză, în trecut, aceste păsări erau vânate fie cu arcurile, fie cu bolasurile, ce constau în două bile legate între ele cu o sfoară și care aruncate cu dibacie se înfășurau în jurul picioarelor animalului în fugă, doborându-l la pământ.

În afară de nandu propriu-zis (Rhea americana), ce populează pampasurile din Argentina, Brazilia, altă pasăre ceva mai mică, mult mai rară, descoperită de însuși Darwin, cantonată pe platourile înalte din Anzi și Patagonia, este struțul lui Darwin (Rhea darwinii).

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.