Forțele care modelează Pământul


Fortele care modeleaza Pamantul

Forțele care modelează Pământul

Forțele care modelează Pământul sunt: caldura din interiorul planetei, căldura de la Soare și forța gravitațională. Aceste forțe conferă Terrei caracteristicile sale fascinante.

Conținuul ciclu al schimbării care a creat fața Pământului în întreaga și fascinanta sa varietate decurge de obicei prea lent pentru a fi remarcat. Uneori însă, devine rapid și violent. Vulcanii aruncă lavă topită, cutremurele despică solul, alunecările de teren pot distruge versanți întregi. Astfel, omul devine constient de forțele uriașe care modelează planeta.

Aceste forțe sunt alimentate de trei puternice surse de energie - căldura din interiorul planetei, căldura de la Soare și forța gravitațională. Fiecare formă de relief a Terrei a fost creată de aceste trei surse de energie.

Continentele, ce lunecă lent pe suprafața globului declanșând erupții vulcanice și cutremure sau ridicând munți, sunt alimentate de căldura din străfundurile planetei, unde temperatura este de 5000 grade celsius. În principal această căldură se datorează descompunerii elementelor radioactive.

Pământul este unic printre planetele sistemului solar prin faptul că la suprafața sa se găsește apa în stare lichidă, iar apa deține un loc major în "sculptarea" Terrei. Căldura provenită de la Soare determină evaporarea apei din mări și lacuri.

Vaporii se ridică și condensează formând nori, apoi cad iar pe sol sub formă de ploaie sau ninsoare. Astfel, este inițiată forța sa creatoare, erodând rocile și transportând resturile de material sau cizelând peisajul prin forța ghețarilor. Căldura solară dă naștere totodată vânturilor și valurilor care dăltuiesc pământul.

Cea de-a treia forță, gravitația determină mareele ce erodează cu încetul marginile continentelor și alunecările de teren care schimbă înfățișarea munților.

Sub influența gravitației, ploaia curge la vale sub forma râurilor, săpând terenul. În drumul ei, transportă fragmente de rocă și nisip, pe care le depune pe fundul mărilor. După mii de ani, sedimentele se transformă iarăși în rocă, iar aceasta este ridicată de mișcările scoarței terestre și formează noi munți.


Sursa: Reader's Digest - Descoperiti minunile lumii – Fortele care modeleaza Pamantul

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.