Cei trei cavaleri seducatori din istoria literaturii universale


Cei trei cavaleri seducatori au fost: Don Juan, Casanova si Barba-Albastra.

Cei trei cavaleri seducatori din istoria literaturii universale. Don Juan

Cei trei cavaleri seducatori din istoria literaturii universale

Don Juan este un personaj legendar, se pare insa ca legenda, foarte inflorita de-a lungul vremii, are la baza un sambure de adevar, caci "Cronica Sevillei" pomeneste de un tanar Don Juan Tenorio, care omoara pe comandorul Ulloa dupa ce-i rapeste fiica.

El este atras intr-o manastire si ucis de niste calugari franciscani. Povestea lui Don Juan a fost preluata de literatura, iar numele lui a devenit simbol. Astfel, Molière a scris o comedie, Mozart - o opera, Byron - un poem, Pușkin - un poem, Schiller - o balada (toate cu acelasi titlu: "Don Juan").

Despre Don Juan au mai scris in proza si Tirso de Molina, N. Lenau, Carlo Goldoni, Alexandre Dumas etc., iar la noi Victor Eftimiu - o piesa in versuri. Un sugestiv portret al acestui cinic seducator il gasim in drama in versuri a lui Don Jose Zorilla (poet spaniol din secolul trecut
) - "Don Juan Tenorio".

Casanova

Casanova este un corespondent italian real al legendarului Don Juan. Personaj istoric, el a trait mai aproape de timpurile noastre (secolul al XVIII-lea) si se pare ca l-a intrecut in frumusete, in cabotinaj si in cuceriri galante pe inaintasul sau.

Don Juan reprezinta spita nobila de cuceritor, iar Casanova - spita burgheza. Termenul de "Casanova" e folosit atunci cand donjuanul la care ne referim este un escroc nu numai din punct de vedere sentimental, ci multiplu, caci el a imbracat, rand pe rand, haina de publicist, de abate, de diplomat, de... detinut, furand in acelasi timp si inimile si punga. Casanova si-a scris "Memoriile" (in zece volume), care contin relatari licentioase, dar si amanunte semnificative pentru moravurile epocii.

Barba Albastra

Barba-Albastra a fost eroul povestirii cu acelasi nume a scriitorului francez Charles Perrault. Sadic si bestial, eroul si-a ucis primele sase sotii. Casatorit a saptea oara, este omorat de fratii ultimei sotii, care descoperise, ingrozita, cadavrele celorlalte neveste.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.