Piramidele din Egipt


Piramidele din Egipt

Piramidele din Egipt

Piramidele au fost construite ca morminte funerare pentru faraoni. Nimeni nu mai vazuse asa ceva pana atunci si Marea Piramida de la Gizeh a devenit una dintre cele sapte minuni alelumii antice.

Piramidele si mumiile ne pot spune multe lucruri interesante despre viata egipteniilor. Studierea unei mumii ne ajuta sa intelegem ce fel de boli si ce fel de alimentatie aveau egiptenii. Si piramidele ne pot oferi multe informatii interesante, de pilda ce fel de religie aveau egiptenii sau cu privire la arta constructiei.

Primii egipteni isi ingropau morti in gropi facute in desert, iar oamenii saraci au fost ingropati astfel de-a lungul intregii civilizatii egiptene.

Primele morminte regale se numeau Mastabe. Acestea erau joase, dreptunghiulare, construite din caramizi, iar camera funerarase afla sub ele.

Dar un architect inteligent pe nume Imhotep a construit un nou tip de mormant pentru un faraon pe nume Djoser. El a pus mai multe mastabe una peste alta fiecare mai mica decat cea precedenta dand nastere la o forma piramidala in trepte. Dupa aceasta prima piramida toti faraonii au cerut sa fie ingropati inastfel de morminte.

Din cauza jefuitorilor de comori un faraon istet care nu voia sa i se fure comorile la moartea sa, a gasit o solutie, acest faraon se numea Tuthmosis I. Mormantul sau a fost construit in piatra, intr-o vale care acum este cunoscuta sub numele de Valea Regilor.

Aceasta idee a avut succes, putin timp mai tarziu toti faraonii si sotiile lor au fost ingropati in aceasta Vale. Valea Regilor era protejata de zeita sarpe Meretseger de aceea nu se mai fura din aceste morminte, din cauza acestei zeite care a bagat hotii in sperieti. Insa reginele nu erau ingropate in Valea Regilor ci in Valea Reginelor.

Desi faraonii nu mai erau ingropati in piramide, forma piramidala a ramas importanta pentru ei. Unii oameni aveau construite piramide in miniatura deasupra mormantului.

Dar piramidele au reaparut in regatul Kuş, Nubia, o parte a Egiptului care a devenit independenta cu circa 2 700 de ani in urma. Oameni din Kuş au copiat modul de viata al egiptenilor, iar regii au construit piramide care au dainuit pana in zilele noastre.

Piramidele sunt un mister al arhitecturii. Va puteti imagina ca acele piramide au fost facute fara ajutorul unor masinarii! Atunci cand egiptenii au incercat sa construiasca prima oara o piramida cu fete drepte si nu in trepte, au facut fetele prea abrupte.

Au incercat sa corecteze aceasta greseala facandu-le putin mai abrupte la varf, dar asta dadea o forma ciudata. Acest fel de piramida a primit numele de Piramida inclinata. Dar pana la urma egipteni au devenit maiestri in construirea unei piramide.

Timp de 800 de ani, aceste piramide s-au inaltat in tot Egiptul. Pentru a construi o piramida era o munca imensa, dar cu ajutorul fortei umane si a pasiunii umane, egiptenii au reusit sa construiasca piramide in tot Egiptul.

Stiati ca egiptenii au construit circa 90 de piramide si aproape toate sunt inca in picioare? Pentru construirea unei piramide in primul rand aveai nevoie de foarte multi muncitori.

Construirea unei piramide era o treaba foarte complicata si era nevoie de multa grija si atentie in toate etapele constructiei. Cateodata timpul pentru constructia unei piramide era de 20 de ani sau chiar mai mult ( in unele cazuri). Stiati ca Marea Piramida de la Gizeh contine mai mult de 2 milioane de blocuri de piatra?

Multi oameni credeau din filme sau din desene ca sclavii erau aspru tratati atunci cand construiau piramide sau altceva, acest lucru era si este total gresit, sclavii lucrau de bunavoie si erau chiar bine tratati si chiar erau rasplatiti.

Pe langa muncitori mai erau multi oameni care le dadea de mancare muncitoriilor si le aduceau piatra de la cariere. Acest efort imens de organizare a facut Egiptul o tara puternica, faimoasa si eficienta.

Piramidele nu erau doar niste cladiri minunate, ele erau puternic influientate de religia egipteniilor si erau construite pentru a ajuta regii sa se alature zeiilor.

Piramidele aveau mai multe intelesuri, primii regi credeau ca odata trecuti in lumea de dincolo ei se puteau alatura constelatiilor de pe cer. Textele scrise pe peretii piramidelor arata cum treptele piramidelor sunt ca niste trepte catre cer, in interiorul camerei funerare din Marea Piramida de la Gizeh, exista doua canale inguste care se indreaptau spre exterior, cercetatorii spun ca aceste canale indica directia spre constelatiile care sunt importante in religia egipteana.

Acum circa 4 500 de ani, zeul soare, Ra, a devenit un zeu foarte important. Piramidele reprezentau in aceasta perioada niste rampe uriase sau niste raze solare din piatra. Sufletul regelui urca dupa moarte pe aceste rampe si il intalneau pe Ra pe cer.

Cand ne gandim la piramide, ni le imaginam ca niste cladiri in mijlocul desertului, dar lucrurile erau diferite in timpurile stravechi, langa fiecare piramida se afla un templu unde preotii se rugau pentru mort si aduceau ofrande zeilor.

Reginele sau membrii curtii regale erau ingropati in piramide mai mici sau mastabe, in apropiere se aflau preotii si membrii din familie care aveau grija de mort. Stiati ca templele erau construitein partea estica a piramidelor, deoarece aceasta era directiarasaritului soarelui si a renastrii?

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.