Cristeii inotatori (Heliornithidae)


Cristeii inotatori

Cristeii inotatori

Cristeii inotatori sunt pasari raspandite in zonele tropicale ale Africii, Americii de Sud si tinuturile indo-malaieze, cuprinzand doar 3 specii de marimea si aspectul unui ferestras.

Se asemeana cristeilor, avand insa degetele lobate ca la lisita. Sunt foarte bune inotatoare si scufundatoare, penajul fiind des si compact.

Traiesc in regiunile raurilor cu vegetatie bogata pe maluri si, desi sunt izolate geografic, se aseamana foarte bine intre ele. Se hranesc cu seminte, insecte acvatice, crustacei, melci, broaste si pesti.

Cristeiul inotator asiatic (Heliopais personata) (inaltime 40 cm), este un scufundator excelent, traind in regiunile retrase cu terenuri mlastinoase si paduri inundate, aproape inaccesibile omului din sudul Indiei, Tailandei, Sumaterei.

Penajul este maroniu-oliv, cu capul si o parte din gat negre. In timpul imperecherii le apare o protuberanta carnoasa la baza ciocului.

Cristeiul inotator african (Podica senegalensis) (inaltime 40 cm), se afla raspandit in sudul Africii

. Pasarile au corpul maroniu patat, aripile batand in verzui.

Daca este urmarit de un dusman se refugiaza pe uscat. Inoata ca si celelalte specii cu corpul mult scufundat si numai cu gatul si capul scoase la suprafata apei.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.