Cocosii hoco (Cracidae)


Cocosii hoco
Sursă imagine: wikimedia.org

 Cocosii hoco

Cocosii hoco (Cracidae) constituie o familie de cca 40 de specii răspândite în ținuturile sud-americane, speciile cele mai mari atingând talia unui cocoș domestic mare.

Majoritatea speciilor au deasupra rădăcinii ciocului o calozitate acoperită de o ciră. Masculii au o trahee lungă și încolăcită. Cele mai multe specii trăiesc în arborii pădurilor umede și se hrănesc cu fructe. Speciile mari se hrănesc și pe sol consumând animale mici.

Spre deosebire de majoritatea galinaceelor, nu-și fac cuib pe sol, ci între ramurile groase sau în scorburi. Au un glas puternic, dar nemelodios.

Cocosul hoco mare (Crax rubra) (înălțime 110 cm) trăiește în pădurile din Mexic și din America Centrală până la Ecuador. Are penajul corpului negru, iar pântecele alb. Femela este roșcata și ca talie mai mică decât masculul.

Cocosul hoco cu cioc galben (Crax alector) (înălțime 95 cm) este răspândit în nordul Americii de Sud. Masculul este negru cu abdomenul alb, iar femela, de o talie mai mică, are pe cap o creastă de pene vărgată.

Găina penelopa (Penelope superciliaris) (înălțime 62 cm) viețuiește în pădurile de pe coastele răsăritene ale Braziliei, trăind aproape exclusiv în cete. Pe spate penajul este cafeniu, iar partea dinainte și cea inferioară este roșcată cu mici dungi deschise, După ecloziune, puii se pot cățăra pe ramuri.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.