Porumbelul gulerat (Columba palumbus)


Porumbelul gulerat

Porumbelul gulerat

Porumbelul gulerat (inaltime 4 cm) se intalneste vata atat in tinuturile de ses, cat si in padurile de rasinoase din carpati, unde cuibareste in cuiburi instalate pe crengile arborilor, langa tulpina.

Are coloritul cenusiu, cu gusa si pieptul roz-violaceu, iar pe laturile gatului si la aripi cate o pata alba. Creste cam doua randuri de pui, a doua ponta fiind depusa, ca si la alte specii de columbide, inainte ca puii din prima ponta sa fi parasit cuibul.

Toamna se retrage spre locurile de iernare din sudul si vestul Europei, din nord-vestul Africii. La noi se pot intalni iarna, in sudul tarii, unele exemplare ale populatiilor nordice.

Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari. Este o pasare monogama.

Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.

Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos - "laptele de porumbel" -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.