Gugustiucul (Streptopelia decaocto)


Gugustiucul

Gugustiucul

Gugustiucul (inaltime 28 cm) a patruns in Romania de peste patru decenii, printr-un proces natural de expansiune dinspre sud-est spre nord-vest.

Penajul are un colorit pamantiu, penele aripilor atand spre cenusiu. Pe partea din spate a gatului se afla un guleras negru.

Este o pasare sedentara, cuiarind insa numai in localitati sau in imediata lor apropiere, la adapost de pasarile rapitoare de oua ca stancuta, cotofana, gaita, care il impiedica astfel de a se extinde inafara asezarilor omenesti. Cuibareste aproape in tot timpul anului.

Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari.

Este o pasare monogama. Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.

Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos - "laptele de porumbel" -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.