Porumbelul dintat (Didunculus strigirostris)


Porumbelul dintat

Porumbelul dintat

Porumbelul dintat (inaltime 30 cm) are o talie puternica, hranindu-se indeosebi cu smochine, marginile anterioare ale mandibulelor interioare sunt puternic crestate, iar varful ciocului este incovoiat ca la rapitoarele de noapte.

Corpul are un colorit negru-verzui, iar aripile si coada cafeniu inchis. Duce mai mult o viata terestra, cuibarind pe sol sau foarte aproape, fiind mult imputinat de om sau de animalele introduse de el. In prezent pasarea si-a schimbat obiceiurile stand mai mult in arbori si cuibarind mai la inaltime.

Traieste in insulele Samoa, si el ar fi cea mai apropiata ruda in viata a drontilor (Didus ineptus), niste porumbei uriasi, de marimea unei lebede, incapabili de zbor, descoperiti in anul 1598 in insulele Mascarene din Oceanul Indian si disparuti inca din anul 1679, in urma distrugerii lor de catre colonisti.

Ciocul este alungit, moale la baza si acoperit cu o pielita in care se deschid narile. Are o vedere excelenta. Apa o bea prin afundarea completa a ciocului, inchizandu-si narile si sugand-o, caz unic la pasari.

Este o pasare monogama. Femelele clocesc noaptea, dimineata si seara. Masculii clocesc in mijlocul zilei. Puii sunt nidicoli. Hrana consta din tuberculi, seminte, boabe si fructe.

Caracteristic este mai ales modul de hrana al puilor, care sunt nutriti de ambii parinti la inceput cu un fel de suc laptos - "laptele de porumbel" -, iar mai apoi branzos, secretat de catre o portiune glandulara a gusei parintilor (caz unic la pasari); mai tarziu sunt hraniti cu seminte prin regurgitare.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.