Liana diavolului din Padurea Ecuatoriala


Liana diavolului

Liana diavolului din Padurea Ecuatoriala

Maimutele sunt gimnasti neîntrecuti. Ele concureaza în îndemânare si performante pe acrobatii de circ care îsi desfasoara „programul" la trapez si pe frânghii la înaltimi de 10-20 m.

De altminteri, padurea ecuatoriala, unde îsi duc viata maimutele, seamana cu o imensa cupola alcatuita dintr-un desis cumplit de plante între care se da o lupta apriga pentru fiecare coltisor liber. Lumina e cucerita deplin doar de copacii falnici.

Copaceii ar fi condamnati sa moara. Atunci, adaptându-se la culegerea luminii prin micile sparturi ale cortului vegetal, trunchiul lor se preface în coarde. La început, coardele se târasc zeci de metri pe sol, apoi se catara iarasi zeci de metri pâna gasesc în vârful unui copac o poarta libera spre soare, pe unde îsi scot un pamatuf de frunze si un buchetel de flori.

Crescând mai departe, din lipsa de sprijin, cad pe pamânt, unde se târasc încolacindu-se ca un sarpe, pana când întâlnesc un nou suport.

Aceste plante agatatoare sunt vestitele liane tropicale, numite rotang sau calanws, rude cu palmierii. O astfel de coarda, Demonorops, adica „liana diavolului", desfasurata bine atinge lungimea de 400 m, cât lungimea pistei de atletism a unui stadion olimpic.

Lianele sunt folosite de maimutele acrobate ca un fel de frânghii cu care fac salturi mortale de 40-50 m.

Sursa: Enciclopedia curioitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.