Algele uriase


Algele uriase

Algele uriase

Spre sfârşitul verii şi mijlocul toamnei, când începe revărsarea fluviului Peak, pe coasta Floridei (S.U.A.), apele devin sângerii, iar acrul se încarcă cu miasme usturătoare.

Milioane de peşti morţi plutesc deasupra undelor şi acoperă cu un strat gros plaja litorală, atrăgând imense roiuri de muşte.

Vechile populaţii americane numeau acest fenomen „valul roşu" şi, prin tradiţie, oamenii erau opriţi să culeagă şi să mănânce în această perioadă moluştele comestibile, singurele care rezistau acestui val ucigător, dar care provocau îmbolnăvirea şi chiar intoxicarea mortală a consumatorilor. Şi în părţile sudice ale Mării Mediterane au loc astfel de „fluxuri", socotite de egiptenii antici ca un flagel trimis de zei.

Analiza microscopică a arătat că „fluxul roşu" este o uriaşă aglomerare de filoplancton, pajişte vegetală care pluteşte în apele mărilor şi oceanelor formând mediul de viaţă şi hrana zooplanctonului. Într-un litru de lichid s-au numărat câteva zeci de milioane de astfel de plante microscopice care colorează apa mării cu pigmeii ei.

Se ştie încă de la mijlocul secolului nostru că alga numită ştiinţific Trichodes-inium eiythrolwn dă culoarea caracteristică Mării Roşii, iar primăvara şi la începutul toamnei, mările şi oceanele scot la suprafaţă o apă bogată în elemente nutritive, ceea ce produce o înmulţire „explozivă" a algelor unicelulare.

După 30 de ani de cercetări, mai exact în 1983, enigma a fost în mare parte dezvăluită. Pornind de la alga Gymnodinium breve, chimiştii au reuşit prin metode ultramoderne să izoleze 90 de miligrame dintr-o otravă numită brevetoxina B, una din substanţele alcătuitoare ale rhamno cidului, vinovat de declanşarea înspăimântătoarei maree roşii.

Sursa: Enciclopedia curioitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.