Animalul care curata casa


Animalul care curata casa

Animalul care curata casa

Nu rareori, la mica publicitate citim articole cam de acest fel: „Fac curăţenia şi menajul casei contra cameră gratuită". Şi în natură - păstrând proporţiile - se întâmplă astfel de situaţii. Unele animale (de obicei nevolnice) îşi oferă serviciile de „menajeră" pentru a obţine un adăpost.

Aşa procedează viermele marin Nereis. Proprietarul, sensibil la propunerile lui, este vestitul rac Prido, locatarul unor încăpătoare cochilii de melci, împodobite cu actinii.

Viermele, adaptat acestui mod de viaţă, nu părăseşte niciodată gazda: e ceea ce zoologii numesc un „inquillo", adică un chiriaş perpetuu.

Proprietarul se poartă foarte gingaş şi grijuliu cu chiriaşul. Intră cu atenţie în cochilie, să nu-l strivească. Când se ospătează îl lasă să „şterpelească" fărâmiturile cele mai gustoase.

Ce foloase trage Prido de pe urma acestui locatar? Oamenii de ştiinţă au presupus că Nereis „deretică" întreaga locuinţă de resturi şi fiinţe microscopice şi chiar curăţă abdomenul racului de eventualii paraziţi ce se aciuiesc pe el.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.