Efemeridele – insectele care traiesc doar cateva ore

Efemeridele
Efemerida (Palingenia longicauda). Foto: Snežana Lukić/Wikimedia Commons/Creative Commons

In legendele unor popoare europene, ca si in bogatul nostru folclor, ciudatele insecte efemeride, fiintele cu cea mai scurta viata de pe Pamant, ar fi baietii si fetele care au murit inainte de a-si fi indeplinit menirea de soti si parinti si carora li se ingaduie de Cel de sus, o data pe an, la sarbatoarea numita Rusalii, sa coboare pe Pamant sub chip de fiinte aripate si sa se infrupte cateva ceasuri din bucuria netraita a nuntii si a dragostei, disparand in clipa cand au cunoscut-o.

Aceasta preafrumoasa legenda a efemeridelor sau rusaliilor se bizuie pe un fapt stiintific bine cunoscut.

Efemeridele sunt insecte fine, cu cap zvelt, aproape cilindric, cu aripi reticulate, care in stare de repaus sunt tinute vertical in sus. Ele populeaza fie malul Dunarii si Delta, cum ar fi rusalia mare (Palingenia longicauda), fie raurile si torentele reci de munte, cum ar fi Baetis rhodani sau Phitrogena semicolorata.

Larvele de efemeride duc timp de 1-3 ani o lunga viata acvatica in cursul careia se petrec numeroase transformari. In clipa naparlirii, intre invelisul pupei si noua cuticula apar gaze care o obliga sa urce spre suprafata. Aici invelisul se desprinde, iar insecta devine aripata. Insa ea nu si-a castigat inca deplina independenta, deoarece pentru a atinge stadiul adult, mai trebuie sa treaca printr-un stadiu preliminar, o noua naparlire care o face capabila de reproducere. E un fenomen unic in toata lumea insectelor, considerat ca un caracter arhaic. El dovedeste vechimea efemeridelor pe Pamant, fapt atestat si de paleontologie, care i-a descoperit stramosi uriasi in perioada carboniferului.

Devenite insecte adulte, efemeridele isi incep cursa dramatica impotriva timpului, a scurtei lor vieti de adult harazita de natura. Insectele grupate in roiuri compacte efectueaza zborul nuptial care are loc pe inserate. Durata vietii lor este de cateva ore. Efemerida nu se mai hraneste; aparatul ei bucal nu mai e functional, iar tubul digestiv nu mai contine decat aer. Toata existenta lor este concentrata catre o unica tinta: reproducerea. Noaptea, cand luna se ridica din bradis, pe undele argintate ale raurilor de munte plutesc milioane de cadavre de efemeride care cheama pastravii si uneori pasarile sau liliecii de apa.

%d blogeri au apreciat: