Pestele cu ventuza


Pestele cu ventuza
Foto: commons.wikimedia.org

Pestele cu ventuza

Cunoscatorii vietii amerindienilor relatau ca triburile Aravak prindeau broaste testoase, chiar rechini, cu ajutorul unor carlige vii. Chiar si astazi, in Dubai si Zanzibar se foloseste acest procedeu. „Carligele vii" sunt niste pesti numiti remora sau pestii-cu-ventuza (Echeneis remora)

Ventuza, provenind din transformarea primei inotatoare dorsale, este cea mai uimitoare particularitate a remorei: e mare, acoperind in intregime regiunea superioara a capului. Ea e constituita din 10-27 creste si adancituri transversale, mobile, prevazute pe partea superioara cu dintisori fini. Lungimea crestelor poate fi modificata dupa necesitati.

Daca pestele este tras inapoi, creste forta cu care el adera pe suprafata prazii. Cu o remora lunga doar de 10 cm s-a putut ridica un peste de 18 kg. Sa nu uitam ca remora poate atinge 120 cm lungime, putand astfel trage, daca i se leaga o sfoara de coada, o testoasa de 300-400 kg pe care sa fixat cu ventuza.

Desi e un organ redutabil, ventuza face din remora o fiinta deosebit de lenesa. Pestele prefera sa calatoreasca fraudulos, prinzandu-se de toate obiectele mai mari, vii sau neinsufletite. Rechinii cara cu ei si cate o jumatate de duzina. Nu rareori fundul corabiilor sau vapoarelor transporta la sute de kilometri astfel de calatori comozi.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.