Peștele broască


Peștele broască
Foto: en.wikipedia.org

Peștele broască

În apele Mării Caraibilor trăieste un pește ciudat numit pe drept cuvânt peștele broască (Ogcocephalus vespertilio). Nu e impunător. Aduce cu un mormoloc mai mare având o coadă subțire.

Solzii săi sunt prefăcuti în niște butoni ascutiți care îl acoperă aproape peste tot, astfel că nu poate fi apucat de răpitorii mai mari, din cauza înțepăturilor. În regiunea mediană, mai lățită, sunt situate două organe originale care îi favorizează o locomoție cu totul deosebită de a peștilor comuni.

Organele reprezintă aripioarele pectorale modificate. Aripioarele, alcătuite din două oase pterigofore (cleithmm și postcleithntm), sunt susținute de două pliuri ale corpului, devenind un fel de suport continuat apoi cu radiile înotătoarelor.

Când stă la fundul apelor, cu ajutorul acestor două membre peștele se ridică cu ușurință, căpătând o poziție de broască, și se poate deplasa în salturi de batracian. E un sistem nou de locomoție adaptat zonei bentonice unde este mai uțor să prinzi prada sărind pe ea.

Toți cei care l-au urmărit vânând au rămas surprinși de analogiile sale cu broasca. Sprijinit pe aripioare, el pândește în cea mai perfectă liniște prada, formată de obicei din viermi și crustacei, sărind asupra ei extrem de rapid și exact, mișcare în care coada joacă rol de propulsor.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.