Un păcălici printre pești


Un păcălici printre pești
Foto: en.wikipedia.org

Un păcălici printre pești

Un joc al copiilor se intitulează sugestiv: „urma scapă turma". Ultimul sosit, dacă reușeste să păcălească vigilența „prinzătorului", îi scapă pe toți cei prinși de pedeapsa de „a se face".

Regula jocului se aplică, prin analogie, și la unele animale a căror parte terminală (adica „urma") poate salva capul, partea expusă și cea mai primejduită la atacurile dușmanilor, deoarece aici este adăpostit creierul, principala masă nervoasă.

Pentru aceasta este necesar ca animalul să înșele perspicacitatea urmăritorului, făcându-l să confunde cele două părți ale corpului său, misiune deosebit de grea, deoarece în stare de mișcare animalul se deplasează cu capul înainte, iar în pozitie de repaus, cutia craniană se distinge în general ușor de restul corpului.

Prin felurite artificii anatomice, rod al unor modificări adaptative, astfel de animale reușesc acest extraordinar tur de forță de a face ca o parte mai puțin esențiala a corpului lor să imite, în scop de apărare, o alta, mai importantă, fenomen cunoscut în știință sub numele de automimetism.

De pildă, în apele tropicale trăieste un pește curios, Chaetodon capistratus, a cărui coadă, asemănatoare capului în liniile de curbură, poartă un desen extrem de expresiv și vizibil în forma de ochi. Chaetodon își expune ochiul înșelător înotând cu coada îndărat.

Peștii răpitori sunt atrași de această „momeală" și se aruncă în direcția de înaintare a „ochiului". Atunci peștisorul își schimbă brusc direcția de deplasare, cu capul „adevărat" înainte și scapă în cele mai multe cazuri de urmăritorul care trece în viteză pe lânga el, mușcând ân gol.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.