Peștele seismograf


Peștele seismograf

Peștele seismograf

Printre cele mai cumplite calamități care îl pot privi pe om, distrugându-i în câteva momente agoniseala, punându-i în pericol viața, sinistrând regiuni (cum se întamplă adesea în Chile, Peru, Japonia, Turcia, în unele insule din Pacific), se numără cutremurele și erupțiile vulcanice.

Periodic, planeta noastră este răvășită de cutremure puternice, care se produc pe neașteptate. IÎn fiecare an se înregistrează cel puțin 100, cu caracter catastrofal. Sate întregi se prăbușesc, oamenii pier și, dacă seismul are loc într-o zona de coastă, apa completează ravagiile.

Când pe fundul mării se declanșează un seism sau o erupție vulcanică, acestea pot da naștere unei unde solitare și uriașe, înaltă de câțiva metri, numită tsunami. Unda traversează apa cu viteza unui avion. Parcurgând distanțe enorme, ea mătura orașele situate pe litoral și scufundă orice întâlnește. Seismologii și vulcanologii sunt permanent preocupați de aceste fenomene geologice, adevaărate calamități pentru omenire.

Cărți, fotografii, filme stau mărturie acestei preocupări. S-au pus la punct aparate din ce în ce mai perfecționate, numite seismografe (unele aflate în sateliții artificiali), care înregistrează toate mișcările scoarței, până și cele mai mici și îndepărtate, și s-au stabilit scări ale intensității cutremurelor (Richter sau Mercalli).

Cu toate acestea, până în prezent, nu dispunem de aparate speciale care să ne prevină din timp asupra cutremurelor și erupțiilor vulcanice. Așa-numite semne prevestitoare (mici cutremure anterioare, „fierberea" unui coș vulcanic etc.) nu sunt indicatori siguri.

Din acest punct de vedere, animalele ne sunt superioare. Instinctul extrem de fin al unora dintre ele ne poate avertiza cu multe ore înainte despre declanșarea unui cutremur. Astfel, în Marea Japoniei există unii pești „specializați" în acest sens.

Ei dau vădite semne de agitație, nu numai în mediul lor natural, ci și când sunt puși în acvarii sau borcane cu apă. De aceea, somnul electric (Parasilurus asotus), peștele seismograf capabil să simtă creșterile câmpului electric pământesc, ce însoțesc primele semne ale cutremurelor, este crescut în bazine speciale și vândut la un preț bun în regiunile seismice ale Japoniei, indicațiile sale fiind luate în considerație de localnici.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.