Salamandrele rezistente la foc


Salamandrele rezistente la foc
Foto: en.wikipedia.org

Salamandrele rezistente la foc

Salamandrele, solomonitele sau solomazdrele focului, cum li se spune în popor, rude bune cu tritonii, sunt un fel de broaște cu coadă (urodele), cu mulți reprezentanți, împrăștiați pe toată suprafața globului. Sunt animale primitive, cu coada lungă, picioare scurte, articulate lateral de centurile scapulară și pelviană.

În apă înoată bine prin mișcările șerpuite ale cozii, dar pe uscat se deplasează greu, mai mult prin târâre. Sunt foarte lacome și se hrănesc cu moluste, viermi, păianjeni, insecte pe care le prind cu ajutorul limbii. Unele, cum ar fi tritonii (Tritums), trăiesc doar în apă.

Altele, precum salamandra patata (Salamandra maculosa), comuna și pe la noi, trăiesc mai mult pe uscat, în locurile umede din păduri, ieșind doar seara sau după ploile calde de vară, mișcându-se alene pentru a prinde melci fără cochilie (limacsi).

Animalul se apară de dușmani prin eliminarea unei secreții albe, puternic iritante; efectul acestei secreții este asemănător veninului de broască râioasă. Această caracteristică a dat naștere la superstiția că aceasta ar fi rezistentă la foc.

În secolul trecut, în câteva pâraie repezi de munte din marea insula japoneză Nippon, a fost descoperită o salamandră uriașă care a fost numită Megalobatrachus maximus. Câțiva ani mai târziu, într-o regiune muntoasă a Chinei, oamenii de știință au identificat o rudă bună a acesteia, M. davidianus, socotită cel mai mare amfibian al timpurilor noastre.

Aceste salamandre uriașe ating o lungime de 1,50-1,60 m, o greutate de 50-60 kg și trăiesc de obicei peste 50 de ani, având cea mai lungă viață dintre batracieni.

Leneșe și greoaie, aceste salamandre cu cap lat și turtit își duc viața în fundul apei. Din când în când își scot din apă botul pentru a respira.

Amfibianul uriaș este vânat pentru carnea gustoasă și pentru anumite proprietăți miraculoase pe care i le atribuie medicina populară locală, care o recomandă ca eficace în întinerire. S-au luat măsuri drastice de protejare a acestui animal, amenințat să dispară din cauza braconajului.

Sursa: Enciclopedia curiozitatilor din natura, Tudor Opris

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.