Ghepardul


Ghepardul

Ghepardul

Ce splendid animal este ghepardul! El este aristocratul savanei. Corpul acestei feline este cu adevărat construit pentru alergare. Este de altfel cel mai rapid animal terestru de pe planetă. Poate atinge incredibila viteză de 110 km/h, ceea ce îi permite să vâneze prăzi foarte iuți, cum sunt gazelele.

Și totuși, în ciuda vitezei sale record, ghepardul ratează de 9 ori din 10 atunci când vânează, la fel ca majoritatea prădătorilor! Spre deosebire de alte feline, el vânează ziua și ghearele sale nu sunt complet retractile; ele îi permit să se agațe de sol și să accelereze fulgerător sau să se întoarcă brusc în plină alergare.

Coada lunga îi este foarte utilă pentru a-și păstra echilibrul în timpul curselor sale nebunești. Când nu vânează, ghepardul își petrece viața în culcuș; acolo, femela aduce pe lume între 4 și 6 pui care nu cântăresc mai mult decât o portocală. Ei își părăsesc mama pe la un an și jumătate, dar rămân împreună cu frații și surorile lor până când devin buni vânători.

Ghepardul adult cântărește între 40 și 70 kg. Lungimea totală a corpului este de 1,50-1,70 m, în timp ce coada variază până la 84 cm. Media de vârstă este de 10-12 ani.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.