Fundul oceanelor


Fundul oceanelor

Fundul oceanelor

Sub apa mării există vulcani, lanțuri muntoase lungi de până la 70.000 kilometri și abisuri care fac Marele Canion sa pară pitic. Acestea reprezintă toate indicii privind structura interiorului Pământului.

Cele mai uimitoare caracteristici ale oceanelor sunt lanțurile muntoase subacvatice din mijlocul oceanului, care traversează suprafața planetei ca și cusătură de pe o minge de tenis. Peste tot de-a lungul lanțurilor muntoase de pe fundul oceanelor sunt presarate cratere vulcanice.

Uneori acești vulcani erup lent sub apă, iar lava se prelinge din ei ca pasta de dinți dintr-un tub. Când lava vine în contact cu apă rece de mare se solidifică, producând grămăjoare de forma unor perne de bazalt dens și negru.

Unele cratere vulcanice produc atât de multă lavă încât se ridică până la suprafața apei și formează insule vulcanice. Acest lucru se întâmplă când un crater vulcanic se află deasupra unui fluviu de materie fierbinte care se ridică din mantaua Pământului.

În aceste zone, se formează noua scoarță a oceanului, în timp ce fundul mării se deschide și lava se împrăștie.

Cum se formează fundul oceanului?

Noul fund al oceanului se formează atunci când magma topită se ridică din mantaua Pământului pe un lanț muntos subacvatic din mijlocul oceanului. Aceasta se răcește în timp ce scoarța se răspândește în ambele direcții pe creastă.

Faliile traversează creștele în lungimea acestora, rupându-le în bucăți. În centrul lanțului muntos se află o depresiune, sau un graben. Acolo unde scoarța oceanului întâlnește un continent, coboară într-o zonă de subducție, formând adesea o prăpastie în ocean.

Când roca udă intră în manta, o parte din aceasta se topește și, amestecată cu aburul, se ridică prin continentul aflat deasupra, producând puternice erupții vulcanice. Fundul oceanului nu este atât de mult presat pentru a se deschide ci mai degrabă se desface singur, determinând apariția fisurilor și scăzând presiunea în lanțul muntos pentru că mai multă magma să se poată ridica.

Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.