Zebra


Zebra

Zebra

Zebra trăiește doar în stare sălbatică, într-un grup familial (cireadă) condus de către un armăsar. Diferitele familii își împart un teritoriu întins și se recunosc între ele prin dungile de pe corp, voce și miros. Dungile sunt caracteristice fiecărui individ și permit identificarea acestuia.

Poți să asemeni, așadar, desenul dungilor cu o carte de identitate sau cu un cod de bare gigantic. Pe lângă aceasta, dungile zebrei îi pot servi drept camuflaj împotriva prădătorilor (în special lei). Zebra se hrănește cel mai adesea cu iarbă, uneori cu frunze și cu scoarța copacilor și trebuie să bea 8-10 litri de apă în fiecare zi.

Femela dă naștere unui mânz după o gestație de un an. Tatăl este foarte protector și nu ezită să apere mânzul dacă acesta este amenințat de vreo fiară sălbatică. O face cu o mulțime de zvârlituri din copite, care sunt redutabile și de care leoaicele se păzesc.

La maturitate zebra poate ajunge la o greutate de 400 kg și o înălțime de 2-3 m. Media de viață este cuprinsă între 20 și 30 de ani.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.