Tipuri de vulcani


Tipuri de vulcani

Tipuri de vulcani

Există mai multe tipuri de vulcani precum:

- Vulcanii de felie care erup prin crăpături minuscule;

- Vulcanii de tip islandic a căror lavă curge pe suprafețe întinse;

- Vulcanii de tip peleen care sunt formați din lava lipicioasă;

- Vulcanii de tip strombolian care se formează din cenușa vulcanică;

- Vulcanii de tip mixt pot avea mai multe cratere adventive;

Comportamentul unui vulcan depinde de tipul de magmă care îl alimentează. Vulcanii cum ar fi cei din Hawaii sau din apropierea Islandei se află deasupra unui depozit de rocă fierbinte din manta care se ridică, numit punct fierbinte.

Lava care erupe din acești vulcani vine de la mare adâncime în mantă, uneori de la peste 150 de kilometri. Compoziția acesteia nu este aceeași cu a mantalei, deoarece doar o mică fracțiune din roca mantalei se topește.

Aceasta lavă este foarte fluidă când este topită și se transformă prin răcire în bazalt negru. Deoarece lava este atât de fluidă, poate curge cu viteze mari prin fisuri și se poate prelinge pe uscat cu viteze de până la 50 de kilometri pe oră.

Acolo unde acest tip de vulcan erupe sub apă, lava se răcește rapid și, după ce se depune, formează insule vulcanice. Acolo unde ies gaze prin ea, lava lichidă erupe în „fântâni arteziene“ spectaculoase. Deoarece acest tip de lavă curge liber, erupțiile sunt mai degrabă potolite, decât explozive.

Un tip diferit de vulcan apare acolo unde scoarța oceanului coboară sub marginea unui continent. Scoarța oceanului se topește parțial, formând o lavă lipicioasă care este bogată în silice și care conține apă.

În timpul unei erupții, scăderea bruscă a presiunii determină apa să se transforme în abur. Aceasta produce o explozie de cenușă fină și gaze fierbinți. Acest amestec, care poate coborî pe versantele vulcanului cu o viteză de 200 de kilometri pe oră, se numește nuée ardente în franceză, ceea ce înseamnă „avalanșă incandescentă“.

Sursa: Enciclopedia stiintelor, Kingfisher

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.