Cei mai înalți munți


Cei mai înalți munți

Top 10 cei mai înalți munți:

1. Muntele Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării. Se află în Munții Himalaya, la coordonatele 27°59'20.62" N și 86°55'28.27" E, pe granița dintre Nepal și Tibet (China).

2. Muntele K2 este al doilea munte ca înălțime din lume, după Everest. Are 8.611 metri, este situat la 1.500 km vest de Everest, în mijlocul Asiei. Litera K desemnează masivul Karakorum, uriașul lanț muntos aflat la nord-vest de Himalaya centrală, iar cifra 2 o ordine stabilită arbitrar de primii topografi.

3. Muntele Kangchenjunga este al treilea vârf ca înălțime din lume, după Everest și K2, cu o altitudine de 8.586 metri.

4. Muntele Lhotse este situat în masivul Himalaya la granița dintre Nepal și China în vecinătatea muntelui Everest. Are o altitudine de 8516 m deasupra nivelului mării, fiind al patrulea din lume ca înălțime.

5. Muntele Makalu, situat în partea centrală a munților Himalaya, la granița dintre China și Nepal, este al cincilea vârf din lume ca înălțime, având o altitudine de 8480 m deasupra nivelului mării.

6. Muntele Cho Oyu face parte din masivul Himalaya și este situat la granița dintre China și Nepal. Având o înălțime de 8.188 m deasupra nivelului mării, este al șaselea ca mărime din lume.

7. Muntele Dhaulagiri din Nepal este un munte din masivul Himalaya care are altitudinea de 8.167 m deasupra nivelului mării, fiind situat pe locul șapte în categoria munților peste 8000 de m înălțime.

8. Muntele Manaslu din Nepal, masivul Himalaya, are o altitudine de 8163 m deasupra nivelului mării fiind situat pe locul opt ca înălțime în lume.

9. Muntele Nanga Parbat din Pakistan, este al nouălea vârf ca înălțime de pe Pământ , având o altitudine de 8.125 de metri deasupra nivelului mării.

10. Muntele Annapurna din Nepal, masivul Himalaya, are altitudinea de 8091 m deasupra nivelului mării fiind situat pe locul zece ca înălțime pe lume.

persoane au considerat acest articol util. Votează dacă ți-a fost de ajutor.